Opinions ben diferents dins el PSOE per la persecució del Tribunal de Comptes als ex-alts càrrecs del Govern. Després que el ministre espanyol de Transports José Luis Ábalos hagi dit que el tribunal posa "pedres en el camí" del diàleg sobre Catalunya, el ministre d'Interior Fernando Grande-Marlaska ha sortit en la seva defensa, indicant que "cada institució fa el que li toca fer". 

Marlaska ha fet aquestes declaracions als passadissos del Congrés, després de la seva compareixença. "Cada institució, en una democràcia solvent i sòlida  com l'espanyola, fa el que ha de fer segons les seves competències", ha estat la curta resposta del ministre quan li han preguntat per si està d'acord amb les declaracions del seu company de partit.

Reacció de la dreta 

Ábalos, per la seva part, en una entrevista aquest divendres a Ser Catalunya ha apostat "per anar desempedrant tot aquest camí, des del reconeixement dels òrgans i les institucions i dins de la legalitat". La dreta ha reaccionat en tromba contra aquestes declaracions, interpretant que amb la concessió dels indults, ara el govern espanyol pot intentar desactivar les resolucions del Tribunal de Comptes contra els independentistes. Inés Arrimadas ha carregat contra el ministre i ha considerat les seves paraules una "barbaritat".

Avui s'ha sabut que aquesta institució ha rebutjat retardar la citació de la quarantena d'ex-alts càrrecs per les despeses en política exterior i del Diplocat del 2011 al 2017. Diversos investigats van recórrer i van demanar suspendre-la al·legant "indefensió". En una interlocutòria, el Tribunal de Comptes ho rebutja i la manté per als propers 29 i 30 de juny. L'organisme els comunicarà l'import de les fiances que els reclama. S'espera que les quantitats reclamades ascendeixin a xifres milionàries. 

La situació de Mas-Colell

Una de les persones perseguides més ferotgement és l'exconseller d'economia Andreu Mas-Colell. El seu cas es va fer popular fa uns dies després que el seu fill expliques a Twitter la seva situació: "El meu pare està patint una situació injusta", així comença el fil en el qual Àlex Mas també explica que "en dues setmanes, la casa dels meus pares, la seva pensió i la seva conta bancària podrien passar a mans de les autoritats estatals".  Per això, fins a 33 premis Nobel d'economia s'han posicionat a favor seu per defensar-lo després que aquest tribunal el poses al centre de les investigacions. 

En aquest sentit, Ábalos ha afirmat que li crida l'atenció la "posició" de Mas-Colell, encara que s'ha volgut distanciar del seu cas, subratllant que no posarà en dubte la funció d'òrgans com el Tribunal de Comptes.