Fi a la política de dispersió dels presos d'ETA. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha autoritzat el trasllat a presons d'Euskadi o de Navarra dels últims cinc presos que encara complien condemna en altres centres penitenciaris de l'Estat. Les associacions en defensa dels drets dels presos, Etxerat i Sare, han celebrat la decisió que dona per conclosa la política de dispersió després de més de 34 anys. En canvi, l'Associació de Víctimes de Terrorismo (AVT) ha acusat el govern espanyol d'"estar amb els terroristes i no amb les víctimes. 

Entre els últims apropaments aprovats destaca Irantzu Gallastegi Sodupe, àlies 'Amaia', parella de Francisco Javier García Gaztelu, 'Txapote', un dels exdirigents d'ETA amb més crims. Tots dos compleixen condemna per l'assassinat del regidor del PP Miguel Ángel Blanco, entre altres atemptats. Gallestegi es troba actualment a Estremera (Madrid). Els altres quatre presos que seran apropats a Euskadi inclouen Asier Borrero Toribio, que es troba a El Dueso (Cantàbria); Faustino Marcos Álvarez, que compleix condemna a Daroca (Saragossa); i Garikoitz Etxeberria Goikoetxea i Gregorio Escudero Balerdi, que seran traslladats des de Dueñas (Palència). 

Fi a la dispersió dels presos d'ETA 34 anys després

Amb aquest moviment, el Ministeri de l'Interior ha completat l'acostament de tots els presos d'ETA al País Basc i Navarra, un procés que va començar l'any 2018, amb l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa i el nomenament de Marlaska com a cap d'Interior, que es va comprometre a complir la legislació penitenciària un cop derrotada ETA. Després de l'acostament dels últims cinc presos, Natividad Jáuregui, 'Pepona' o 'Jaione', és l'única reclusa dels 176 empresonats a Espanya que no ha estat trasllada, ja que després de la seva extradició des de Bèlgica manté una causa pendent i compleix presó preventiva a la presó d'Alcalá de Henares (Madrid). 

Comptant amb els últims cinc trasllats, l'AVT xifra en 164 els etarres que ja es troben en alguna de les tres presons basques, mentre que 11 més estan actualment interns en centres de Navarra. L'AVT ha fet servir una esquela per anunciar que la política de dispersió "descansa en pau" després d'haver mort aquest 24 de març del 2023 i ha assegurat que "ara comença la campanya perquè surtin lliures". Segons dades d'aquesta associació, des del setembre del 2018 s'han dut a terme 382 trasllats corresponents s 204 presos, dels quals 183 tenien delictes de sang. 

Arnaldo Otegi (EH Bildu): "L'alegria ha de ser continguda"

El líder d'Euskal Herria Bildu (EH Bildu), Arnaldo Otegi, ha celebrat la decisió del govern espanyol i ha explicat que "es tanca un cicle de la política penitenciària", però ha criticat que aquesta estratègia de dispersió mai s'hauria d'haver posat en marxa ni allargar-se tant en el temps, i que després de 35 anys, el seu únic assoliment ha estat "la prolongació cruel del patiment". Per aquest motiu, ha assenyalat que "l'alegria ha de ser continguda perquè no podem oblidar tant de mal i patiment". 

En una roda de premsa, Otegi ha recordat que la dispersió va ser fruit de decisions polítiques que tots els governs van mantenir en el temps "amb plena consciència que conculcaven drets humans". En aquest sentit, ha advertit que el desenllaç "no hauria d'escandalitzar ningú" perquè obeeix al compliment de la llei penitenciària. Amb tot, ho considera un acte de respecte cap a "la majoria sindical, política i popular" que ha exigit la fi de la dispersió al llarg de les dècades. El líder d'EH Bildu ha conclòs el parlament afirmant que continuaran treballant per teixir consensos i construir ponts en comptes de trinxeres. "El nostre poble es mereix un futur de reconeixement i de reparació de totes les víctimes".

Declaració d'Arnaldo Otegi, en castellà a partir del minut 6:10