Desenes de milers de persones —20.000 segons la Policia Municipal— han sortit als carrers de Bilbao aquest dissabte per protestar contra la dispersió dels presos d'ETA i reclamar els seus drets. Els manifestants, convocats per la xarxa ciutadana Sare, han celebrat que després de més de tres dècades, la política de l'allunyament està arribant a la fi, però alhora han exigit a jutges i fiscals que "deixin de recargolar les lleis" i que posin fi a totes les mesures d'excepció als presos d'ETA perquè puguin tornar a casa. Sota el lema 'extera bidea gertu' (el camí a casa és a prop), la marxa, encapçalada pels familiars dels presos, ha recorregut, malgrat la pluja i el vent, els principals carrers de la capital basca i ha acabat davant l'ajuntament, on s'ha llegit el manifest final. 

Fi de l'etapa de la política d'allunyament

"Aquesta és l'expressió d'una part important de la societat basca que demana la fi de la vulneració de drets" de les persones preses, ha afirmat el portaveu de Sare, Joseba Azkarraga, que ha retret que la Fiscalia de l'Audiència Nacional "bloquegi" mesures aprovades per l'administració penitenciària basca per a alguns dels reclusos de l'organització terrorista, com ara permisos i progressions de grau. "Hem guanyat una llarga etapa de 34 anys i per fi l'allunyament ha arribat pràcticament a la seva fi", ha constatat Azkarraga, abans d'advertir que "encara queda un llarg camí per recórrer, que és la necessitat de portar-los a casa". Ha apuntat que això no serà possible fins que "la venjança i l'odi es desterrin per sempre i s'utilitzi la llei exclusivament per a possibilitar la convivència en aquest país". 

En aquest sentit, Sare ha denunciat que encara s'apliquin lleis "que possibiliten el compliment de fins a 40 anys de presó efectiva, que és tant com dir una cadena perpètua encoberta", o que no computin les penes de presó complertes en presons franceses. Segons els càlculs d'aquesta organització, "amb l'aplicació de la política penitenciària ordinària", el 64% dels presos, concretament 110, "podrien estar en semillibertat o fins i tot en llibertat condicional".

La manifestació d'enguany  ha servit també per donar pas a "una nova etapa" i l'Associació de familiars de presos d'ETA, Etxerat, i Sare, ha pogut treure al carrer el nou logotip, format per dues fletxes que indiquen el camí cap a casa. Així, han suprimit l'antic mapa d'Euskal Herria i han substituït el lema 'Euskal presoak Euskal Herrira' (presos bascos al País Basc) pel d''Etxera' (casa). A la manifestació hi han assistit l'exdiputat d'ERC, Joan Tardà; l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; la diputada al Parlament, Aurora Madaula; el vicepresident de l'ANC, Jordi Pesarrodona; el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi; i el líder de Sortu, Arkaitz Rodríguez. També hi han participat representants de Podemos, la CUP o el BNG i membres de diversos sindicats. El PNB i CCOO s'han adherit a les reclamacions, però no han participat en la marxa.