El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, es manté ferm en el seu relat i ha tornat a insistir aquest dimecres que en la tragèdia de Melilla no es va produir cap mort en territori espanyol, tot i les investigacions periodístiques que sí que indiquen que així va ser. De la mateixa manera, ha desmentit que hi hagués desatenció sanitària als ferits aquell 24 de juny. Ha fet aquestes declaracions al Congrés dels Diputats, en una compareixença per retre comptes sobre aquella tragèdia.

Marlaska ha assegurat que ell assumeix “tota la responsabilitat dels agents espanyols” que van evitar l’entrada il·legal d’immigrants a l’estat espanyol, i ha tornat a defensar la seva tasca. Per tal que els seus arguments tinguessin més pes, ha insistit durant bona part del seu discurs que els immigrants anaven armats, i que van intentar travessar la frontera de manera violenta. Així doncs, ha defensat la “proporcionalitat” de la Guàrdia Civil en aquella actuació, que ha desvinculat de les 23 morts que es van produir en aquella tragèdia i que algunes investigacions afirmen que almenys una d’elles es va produir en territori espanyol.

El ministre ha centrat bona part de la seva intervenció a carregar contra el PP, que aquest dimarts va exigir la seva dimissió (o bé el seu cessament per part de Pedro Sánchez), i contra la resta de grups parlamentaris que, a parer seu, s’han cregut “falsedats i indignitats” sobre el que va passar a Melilla el passat 24 de juny, en comptes de denunciar “l’atac violent intolerable” per part dels migrants. De la mateixa manera, Marlaska ha afirmat que els rebutjos en frontera des de territori espanyol es van dur a terme respectant la llei i després de constatar que “no hi havia persones vulnerables”.

Malgrat les investigacions que deixen retratada Espanya pels fets succeïts a Melilla, Marlaska ha afirmat que “no hi ha altres fets, per molt que molestis als qui, des del biaix i la seva veritat preconcebuda, els agradaria tenir una altra veritat que volen construir perquè no existeix”. És per això que també ha condemnat que es “retorcin arguments cadastrals” sobre la delimitació entre Espanya i el Marroc.

 

El PP demana dimissió o cessament de Marlaska

La compareixença de Marlaska al Congrés dels Diputats ha arribat l’endemà que el PP demanés la dimissió del ministre de l’Interior o bé el seu cessament per part del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Cap de les dues coses ha tingut lloc. Per als populars, la compareixença d’aquest dimecres no s’hauria d’haver produït perquè Marlaska ja hauria d’haver estat apartat de les seves funcions.

Segons el vicesecretari general del PP, Esteban González Pons, el ministre de l’Interior no ha fet res més que “mentir” en tot el que té relació a la tragèdia de Melilla del 24 de juny. El motiu del posicionament dels populars es deu a la nova investigació de Lighthouse Reports que certifica almenys una mort en territori espanyol. L’ONG ha fet una reconstrucció visual dels fets de Melilla, recopilant documents, testimonis i imatges durant quatre mesos.