El Parlament Europeu, a instàncies del PP, ha demanat a les autoritats judicials espanyoles que investiguin "de forma efectiva" les "suposades connexions" entre eurodiputats catalans i el Kremlin i els intents de Rússia de "desestabilitzar i interferir en la Unió Europea i els estats membres". Poc després de fer-se pública la petició, el president i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, negava la trama russa i acusava el PP "d'arrossegar" el Parlament Europeu per interessos "partidistes". Puigdemont va enviar una carta a la resta d'eurodiputats assegurant que "no ha existit cap trama russa ni cap connivència amb el règim de Putin".

En una línia molt similar s'ha expressat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una entrevista a TVE, on ha indicat que "no li consta la connexió entre l'independentisme i Rússia". A més, el titular d'Interior ha recordat que "Espanya és un país que investiga tot el que es denuncia. Aquesta qüestió està sent objecte d'investigació". Deixem que siguin els òrgans competents els que ho determinin", ha demanat.

46 policies espanyols, a judici per les càrregues de l'1-O

El ministre de l'Interior també ha afirmat que "respecta" la decisió de l'Audiència de Barcelona d'enviar a judici 46 policies per la seva actuació durant l'1-O, però s'ha mostrat "convençut" que aquell dia els agents van actuar "amb la proporcionalitat necessària". "Jo porto més de cinc anys i mig al capdavant de Ministeri de l'Interior, i de l'únic que puc parlar és de la gran professionalitat de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, i aquesta professionalitat es basa en el fet que la seva conducta i resposta sempre és en el marc de la llei", ha dit. En aquest sentit, ha afirmat que "els mateixos agents" avaluen les seves actuacions de manera "contínua", i "en base als protocols que es van establint es genera un comportament que determina que sigui molt més fàcil adequar-se a les circumstàncies i actuar de manera proporcionada en cada moment".

Advertència als agricultors

Finalment, el ministre de l'Interior ha afirmat que de moment al Ministeri "no li consta" cap comunicació de manifestació dels agricultors com la de la plataforma 6-F per aquest dissabte a Madrid, que té l'objectiu d'arribar fins a les portes de la seu del PSOE al carrer Ferraz. Marlaska ha recordat que totes les manifestacions "han de ser comunicades" però no ha aclarit si el Ministeri permetrà o no que els tractors entrin al centre de Madrid, però ha recordat que "en un estat de dret es compleix la legalitat".

En aquest sentit, ha recordat que els agricultors tenen "tot el dret" a manifestar-se, però "la resta de la societat té també el dret a viure tranquil·lament i a tenir els serveis públics garantits" i, per tant, les forces i cossos de seguretat actuen i actuaran de manera "mesurada". En canvi, ha advertit que quan s'exerceix la "violència i l'extorsió" es deixa sense justificació el dret a la protesta. Ha posat com a exemple accions com l'assetjament a la casa de la presidenta de Navarra, Maria Chivite. Segons Marlaska, aquestes accions són "il·legítimes", i "desvirtuen la legitimitat" de les manifestacions. "Fer el pas a interferir en la vida privada de qualsevol persona està al marge de l'exercici democràtic dels drets".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!