El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha negat que la investigació interna del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) que s'ha anunciat arran del CatalanGate qüestioni la institució. El cas d'espionatge a més d'una seixantena de polítics, advocats i activistes independentistes ha posat en el punt de mira els serveis d'Intel·ligència espanyols i la manera en què actuen. Diverses veus dins i fora de l'independentisme clamen per conseqüències i transparència per saber qui va ordenar aquest espionatge. Davant de tot plegat el govern espanyol ha anunciat que hi haurà un control intern al CNI. És a dir, una investigació interna, la qual, segons Marlaska, no qüestiona el CNI "de cap manera". 

En declaracions a Europa Press, el ministre ha evitat sembrar cap ombra de dubte sobre el CNI i ha defensat la seva tasca, la qual afirma que sempre és "en els termes de la legalitat". Marlaska ha remarcat que els serveis d'Intel·ligència estan per prevenir i protegir la seguretat dels ciutadans, però sempre “en el marc del principi de legalitat”. Tot i això, ha reconegut la necessitat de fer una "autoavaluació", que no ha centrat en el cas CatalanGate, sinó que es referia a "l'actuació diària" per millorar. 

Marlaska ha defensat que Espanya és "una democràcia plena" i, com a tal, ha afirmat que donarà les explicacions oportunes sobre el cas CatalanGate dins del principi de transparència, això sí, també dins les possibilitats que marca la llei. El ministre ha reconegut, però, que per ara les explicacions que l'Executiu espanyol ha donat no han convençut al Govern

Reclamant a Pedro Sánchez

Com apuntava Marlaska les explicacions que fins ara ha donat el govern espanyol no han satisfet al Govern. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ja ho va advertir quan va acabar la reunió el passat diumenge amb el ministre Fèlix Bolaños i ho ha repetit aquest dilluns a Catalunya Ràdio, on ha exigit a Pedro Sánchez que doni la cara. La consellera ha remarcat que el cas de CatalanGate ha deixat les relacions Estat-Generalitat "tocades". "En qualsevol cas queden tocades totes les negociacions que es podien produir entorn altres lleis i acords i que, en aquests moments, pengen d'un fil", ha sentenciat Vilagrà. La consellera ha assegurat que el Govern no es pot donar per satisfet quan l'Executiu espanyol "ho tapa tot escudant-se que són secrets oficials". 

 Per la seva banda, Bolaños aquest dilluns ha insistit que el seu govern "no té res a ocultar". A més, ha remarcat que l'Executiu de Sánchez té l'esperança de "recuperar la confiança" del Govern i "aclarir" les denúncies d'espionatge.