La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, assegura que el ministre de Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños, no s'ha compromès a buscar els responsables del CatalanGate i fer-los cessar i s'ha dirigit al president del govern espanyol per exigir-li explicacions i donar la cara. Així ho ha assegurat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, després de la reunió diumenge amb el mateix Bolaños al Palau de la Generalitat. A més, la consellera ha qualificat "d'acte de fe" la comissió de secrets oficials del Congrés que Bolaños s'ha compromès a posar en marxa. Vilagrà ha avisat que fins que no hi hagi "decisions contundents" el Govern no seurà a negociar res més i ha posat d'exemple que ella avui no ha anat a Madrid per la reunió sobre els Jocs d'Hivern i que hi anirà la secretària general del seu departament.

Vilagrà ha assegurat que després del CatalanGate "moltes dinàmiques es trenquen des del punt de vista dels grups parlamentaris i també com a Govern". En aquest sentit, ha dit que les relacions entre el govern català i espanyol estan en "una altra etapa" però ha remarcat que es mantenen en els temes sectorials i tècnics per no perjudicar la ciutadania com, per exemple, la candidatura per als Jocs d'Hivern del 2030. Segons la consellera, el que es pretén aconseguir és "obrir un nou paradigma de relació amb més credibilitat i transparència".

 

Relacions "tocades" amb el govern espanyol

Pel que fa al Congrés de Diputats, Vilagrà ha dit que les relacions "queden tocades" i que s'haurà de valorar "una a una" les pròximes votacions que afecten la ciutadania. "En qualsevol vas queden tocades totes les negociacions que es podien produir entorn altres lleis i acords i que, en aquests moments, pengen d'un fil". La consellera ha afirmat que el Govern no pot estar satisfet de la reunió d'ahir i ha lamentat que l'executiu espanyol "ho tapi tot escudant-se que són secrets oficials" per no donar informació sobre l'espionatge massiu a polítics i membres de la societat civil catalana. "No vam poder aclarir si la Moncloa n'estava al cas. Volem saber qui són els responsables i per això exigim responsabilitats", ha afegit.

A més, segons Vilagrà, que es posi en marxa la comissió de secrets oficials del Congrés és un "acte de fe" perquè de moment no està constituïda i ha posat en dubte que serveixi d'alguna cosa ja que els diputats que hi participin han de mantenir absolut secret sobre el que es tracti. "No és un exercici de transparència perquè els diputats estaran obligats a no explicar res", ha conclòs. Tot i la reunió entre els titulars de la Presidència dels dos governs, Vilagrà defensa que els presidents han de parlar d'aquesta qüestió i que Pedro Sánchez "no es pot amagar més" perquè, segons ha dit, té una "crisi sideral".

Illa demana paciència

Per la seva banda, el líder del PSC, Salvador Illa, ha demanat a JxCat i ERC "no trencar-ho tot" per les denúncies d'espionatge i ha confiat que la investigació anunciada pel govern espanyol servirà per "esbrinar" si va haver-hi aquest espionatge, qui el va ordenar i per què. En una entrevista simultània a Ràdio 4 i La 2, el cap de l'oposició a Catalunya ha advertit que la ruptura del pacte a la Diputació de Barcelona per part de JxCat o la retirada del suport parlamentari d'ERC a l'Executiu de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats són mesures que "no aporten res" ni "resolen res". "Trencar el pacte a la Diputació de Barcelona, quin problema concret resol a la ciutadania? Cap", ha subratllat. Des del seu punt de vista, el govern espanyol està demostrant que es pren de debò i amb preocupació les denúncies d'espionatge a més de 60 líders independentistes i que vol aclarir què hi ha de cert en elles. En aquest sentit, ha aplaudit els quatre mecanismes anunciats ahir diumenge pel ministre de la Presidència, Félix Bolaños, entre els quals figura l'obertura d'un "control intern" del CNI, la "desclassificació" de documents i la constitució en breu de la Comissió de Secrets Oficials del Congrés.