El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha mostrat aquest dilluns la seva confiança pel desplegament que lideraran els Mossos d'Esquadra per garantir la seguretat del Consell de Ministres que se celebra d'aquí a quatre dies a la Casa Llotja de Mar de Barcelona, comptant amb la "cooperació i col·laboració" de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Segons ell, no s'ha de ser alarmistes perquè la seva previsió és que no hi hagi greus aldarulls.

En una entrevista en Antena 3, Grande-Marlaska ha dit que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil el que faran és actuar com a "coadjuvants quan ells (els Mossos) considerin que necessiten més efectius". Sense confirmar xifres del dispositiu policial, ha mostrat la seva confiança cap a la cúpula policial al capdavant de tots els cossos, ja que són "absolutament professionals". També ha donat suport a l'elecció de la Casa Llotja de Mar.

"Ens hi juguem molt"

Grande-Marlaska ha rebutjat que el 21-D es portin a cap unes protestes pels independentistes amb aldarulls com els de les armilles grogues a França.

"No ho contemplo perquè crec que tots els espanyols i catalans som prou conscients i madurs que ens hi juguem molt. No crec que siguem tan imprudents", ha assenyalat abans d'insistir que el Govern aposta pel diàleg i no preveu mesures com l'aplicació de l'article 155 de la Constitució o la Llei de Seguretat Nacional.

El ministre de l'Interior ha recordat que en el Consell de Ministres celebrat a Sevilla el 26 d'octubre a Sevilla també es va reforçar la seguretat ja que el Govern es va reunir fora del Complex de la Moncloa.

Segons Grande-Marlaska, el dispositiu ara serà el "raonable per a la seguretat ciutadana, però sense causar alarmisme". Segons ell, en el passat recent hi ha hagut "disfuncions", malgrat la qual cosa manté la seva confiança en la coordinació policial.

Via eslovena i presos catalans

Grande-Marlaska ha defensat el diàleg i ha confiat que el 21-D se celebri finalment la reunió entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra.

En aquest sentit, ha recordat que aquest dilluns al matí se celebra un nova reunió de la junta de coordinació del dispositiu policial entre la Delegació del Govern, la Conselleria d'Interior i els comandaments de Mossos, Policia i Guàrdia Civil.

El ministre no ha volgut revelar quan arribessin els primers policies de reforç, assegurant que el nombre serà l'"adequat" i que se "salvaguardaran els drets laborals" d'aquells agents que vagin a Catalunya en comissió de servei. D'aquesta forma, descartava que es tornés a repetir l'allotjament en vaixells com va fer el Govern del PP durant el referèndum de l'1-O de 2017.

Grande-Marlaska ha recordat que, com a jutge, va comprovar l'"eficàcia" dels Mossos i que ell manté la seva confiança en la policia i les institucions catalana.

Després de censurar la crida a la 'via eslovena' de Torra, el que no considera "raonable", s'ha referit a altres qüestions com el possible trasllat dels dirigents catalans en vaga de fam que han de ser jutjats en el Tribunal Suprem, una qüestió que, ha recordat, depèn de l'Alt Tribunal en tractar-se de presos preventius.