El Ministeri de l'Interior del govern espanyol ha acordat el cessament del comandant de la Guàrdia Civil Rubén V.C. del seu destí com a agregat d'Interior a l'ambaixada d'Espanya a Caracas, Veneçuela, després de la seva imputació en el cas Koldo per un presumpte delicte de suborn. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha signat aquest dimarts el cessament del comandant, que va ser nomenat a proposta del secretari d'Estat de Seguretat.

El comandant va ser detingut a principis de març a l'aeroport Adolfo Suárez de Madrid-Barajas, on va arribar després d'agafar un vol procedent de Màlaga, davant la sospita dels investigadors que el seu destí final pogués ser Veneçuela. Després de l'escorcoll del seu habitatge en un poble de Còrdova, el comandant va quedar en llibertat i va ser citat dies després per declarar com a investigat davant el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno.

Intervinguts 4.835 dòlars

Després de la seva compareixença, el jutge del cas Koldo li va posar com a mesures cautelars el lliurament de passaport, l'ordinari i el diplomàtic, i la prohibició de sortir d'Espanya sense autorització judicial. En el moment de la seva detenció a l'aeroport, li van ser intervinguts 4.835 dòlars repartits en 1.724 bitllets d'entre 1 i 10 dòlars i va ser traslladat a un escorcoll a l'habitatge.

Se l'investiga per un delicte de suborn davant els indicis de l'UCO de "pagaments en efectiu" de 2.000 euros mensuals per part del comissionista de la trama, Víctor de Aldama. Així mateix, també està investigat per la delació del guàrdia civil de la trama de Koldo García. Els agents han detectat una "vinculació directa, personal i permanent en el temps" del comandant amb Aldama i Koldo García, exassessor de l'exministre José Luis Ábalos, i destaquen també la seva "condició de guàrdia civil" i "el fet que hauria obtingut un benefici personal" amb els pagaments. Segons la tesi policial, Rubén V.C. "hauria realitzat diferents gestions en benefici d'Aldama", com ara proporcionar-li "una línia de comunicació segura" o una "gestió en B" realitzada el 22 de febrer de 2022, "data en la qual aquest hauria fet arribar diners en efectiu a Koldo".

Segons la Guàrdia Civil, el comandant Villalba Carnerero a més de reunir-se en diverses ocasions amb els integrants de l'organització a La Ramblera, també va dur a terme "diferents gestions en benefici d'Aldama", com proporcionar-li "una línia de comunicació segura". En una altra de les comunicacions intervingudes, el mateix Aldama assenyalava en un missatge que Villalba els havia dut a terme una "gestió en B de l'hòstia". Aquesta conversa es va produir el 22 de febrer de 2022, "data en la qual aquest hauria fet arribar diners en efectiu a Koldo".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!