El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha lamentat aquest dimecres la dimissió de María Gámez com a directora de la Guàrdia Civil. En una roda de premsa des de la seu del seu Ministeri ha assegurat que Gámez ha estat “la millor” directora del cos en els seus 178 anys d’història, però que ha hagut d’acceptar la seva dimissió. De la mateixa manera, ha confirmat que la substituta de Gámez al capdavant del cos policial espanyol serà —a l’espera que quedi certificat al proper Consell de Ministres— Mercedes Fernández, actual delegada del govern espanyol a la Comunitat de Madrid.

Marlaska només ha tingut paraules d’agraïment cap a Gámez, i ha destacat que la seva dimissió posa de manifest la seva “honorabilitat” tant en l’àmbit professional com en el personal. És per això que ha volgut deixar clar que, al seu parer, és “injust” que Gámez s’hagi vist obligada a dimitir per la imputació del seu marit; però de totes maneres ha sostingut que el gest de la ja exdirectora de la Guàrdia Civil és necessari per mantenir els “alts nivells de profilaxis de decència democràtica que practica”, segons ell, el govern espanyol del qual ell en forma part. Dit això, Marlaska ha negat que la dimissió de Gámez hagi tingut res a veure amb el cas Casernes, que investiga les adjudicacions irregulars d’obres a l’institut armat.

D’entre els motius que Marlaska ha anomenat per posar de manifest que Gámez ha estat una bona directora de la Guàrdia Civil ha destacat les polítiques que s’han aplicat dins del cos en l’àmbit de la igualtat, amb “més i millors efectius i mitjans” per estar prop dels agents i donar resposta a les necessitats dels guàrdies civils.

Marlaska ha ofert aquesta roda de premsa després d’haver comparegut de forma telemàtica en la comissió de Justícia i Interior del Parlament Europeu (LIBE) per donar explicacions sobre l’actuació de l’estat espanyol en la tragèdia de Melilla del passat 24 de juny. El ministre de l’Interior ha defensat l’actuació dels agents espanyols assegurant que els migrants van actuar amb “extrema violència”, i ha aprofitat per demanar “major implicació” europea en el control fronterer per propiciar una migració “ordenada i per vies segures”.

Així mateix, Marlaska s’ha limitat a referir-se a les explicacions que ja va donar al Congrés dels Diputats i a la investigació de la Fiscalia General de l’Estat, que ja va ser arxivada el passat mes de desembre tot i que en la tragèdia hi van morir 23 persones. El ministre ha assegurat que Interior ha col·laborat des del primer moment amb la Fiscalia i amb el Defensor del Poble, dues institucions que han arxivat les seves investigacions sobre el cas perquè asseguraven no trobar elements per imputar la Guàrdia Civil en cap “infracció penal”, ni en la seva actuació general ni “posteriorment en el moment de la materialització dels rebutjos a la frontera”.