El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha acusat aquest dilluns al PP d’estar al darrere de la paralització de la investigació del cas ‘Casernes’, un presumpte cas de corrupció vinculat al del ‘Mediador’, que té a veure amb un exdiputat del PSOE. En una compareixença per petició pròpia a la comissió d’interior del Congrés dels Diputats, ha assegurat que l’exresponsable polític de la Guàrdia Civil José Manuel Holgado va ordenar paralitzar la investigació que havia iniciat el 2016 el departament d’Afers Interns del cos policial. “El cas ‘Casernes’ és un altre cas de corrupció que afecta el PP”, ha assenyalat Marlaska, acusant Holgado d’haver-se cregut les paraules del general Pedro Vázquez Jarava, que negava que hi hagués cap irregularitat en l’adjudicació d’obres en casernes de la Guàrdia Civil. Aquest general, precisament, està actualment imputat en aquesta causa.

La compareixença de Marlaska ha arribat cinc dies després que es produís la dimissió de la directora de la Guàrdia Civil. María Gámez va deixar el càrrec quan van imputar el seu marit en una derivada del cas ERE d’Andalusia, just després també que es comencessin a investigar judicialment els casos ‘Mediador’ i ‘Casernes’. El primer cas té a veure amb les activitats de l’exdiputat del PSOE Juan Bernardo Fuentes Curbelo (conegut ja com el ‘Tito Berni’), que feia ús del Congrés dels Diputats per ensarronar empresaris, obligar-los a pagar diners amb la promesa de tenir contractes amb l’administració pública i organitzar festes amb cocaïna i orgies amb prostitutes.

A banda, la compareixença de Marlaska ha format part d’un intercanvi de cromos entre el PSOE i els seus aliats parlamentaris: van pactar que el ministre de l’Interior donés explicacions sobre els contractes en obres de 13 comandàncies de la Guàrdia Civil que investiga el jutjat d’instrucció número 3 de Madrid; a canvi, els grups parlamentaris van enterrar les intencions del PP per crear una comissió d’investigació específica sobre el cas ‘Mediador’ i el ‘Tito Berni’.

El PP i l’oposició ja es van queixar d’aquesta maniobra del PSOE, i van assenyalar que es tractava d’un truc per amagar el nou escàndol de corrupció que esquitxa els socialistes. Davant les queixes, Marlaska va etzibar en una sessió de control al govern espanyol que el 2017, durant l’etapa del PP a La Moncloa, van “parar” la investigació d’Afers Interns de la Guàrdia Civil sobre el presumpte cas de corrupció de les casernes.

Es tracta, tot plegat, d’unes obres que es van adjudicar al constructor Ángel Ramón Tejera de León, ‘Mon’, que també apareix en el cas ‘Mediador’. El cas és que la Guàrdia Civil no va remetre el 2017 la investigació interna a la Fiscalia perquè el director de l’institut armat va tenir en compte la versió del tinent general Pedro Vázquez Jarava, que no veia delictes, i que està actualment imputat en la causa.

Marlaska ha assegurat aquest dilluns que Afers Interns va rebre, durant la moció de censura del PSOE a Mariano Rajoy que va acabar amb la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, un escrit anònim que denunciava irregularitats en contractacions a la comandància d’Àvila. És per això que s’ha vantat que amb els socialistes sí que s’ha pogut investigar el cas. Ara bé, formacions com Bildu han arrufat el nas i han cridat l’atenció al ministre. Jon Iñárritu ha assenyalat que és sospitós que el cas no comencés a investigar-se a la justícia fins cinc anys després d’aquell segon avís a Afers Interns de la Guàrdia Civil.