Després que aquest diumenge l'expresident del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, posés sobre la taula en una entrevistaLa Vanguardia que la sortida per Catalunya és "tornar a l'Estatut anterior a la sentència", avui, el president en funcions, Mariano Rajoy, l'ha rebatut a Onda Cero assegurant que tornar-hi "és contrari a la Constitució" i, per tant, "no és el més sensat". "No em sembla raonable el que ha dit Zapatero", s'ha lamentat.

"La unitat d'Espanya i la igualtat de tots els espanyols és per a mi innegociable", ha reiterat, i ha afegit que, tot i això, "el senyor Puigdemont i jo ens veurem", però no ha volgut aclarir quan, ni si ell donarà el primer pas.

El presentador del programa, Carlos Alsina, ha deixat caure durant l'entrevista que "vostè va tractar amb més cordialitat el Puigdemont fals que el vertader", en relació a la broma que Ràdio Flaixbac li va fer al gener fent-se passar pel president de la Generalitat, i Rajoy li ha respost que "per a mi tots dos eren el vertader". També ha reconegut que ell mateix va autoritzar la conversa i ha recordat que per això es va poder publicar.

Obstinat amb la gran coalició

Tres mesos després de les eleccions del 20D, i que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, li hagi expressat la seva negativa per activa i per passiva a formar govern amb els populars, Rajoy ha repetit que si els socialistes no arriben a un acord amb Podemos, tornarà a plantejar un acord de govern a Sánchez. Però, fins que no arribi el moment –si arriba–, el president en funcions no el trucarà. "Si el PSOE pretén conformar un govern amb Podemos, el PP aquí no hi pinta res", ha volgut deixar clar.

A poc més d'un mes perquè es convoquin eleccions de manera automàtica si no hi ha govern, Rajoy ha insistit que l'opció disponible "és la que jo he plantejat des del primer dia, que és la més respectuosa amb el resultat electoral" perquè "s'ajusta més a la voluntat popular" i ha reconegut que "necessitem el PSOE per formar govern".

A més, ha volgut donar consistència a les seves afirmacions assegurant que "crec que la gran majoria de la gent vol una coalició a tres" que "permetria fer reformes que duressin temps". Això sí. El president espanyol en funcions no s'ha pogut estar de carregar contra Sánchez i ha posat de manifest que "jo no he fet perdre el temps als espanyols com ho ha fet Sánchez", que l'"únic que vol és dormir a la Moncloa".