José Manuel García-Margallo ho té clar. Si la Guàrdia Civil afirma en el seu informe lliurat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que la Generalitat va gastar 1.915.067,22 euros de diners públics, mentre el president espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, asseguren que no es va fer ús de fons públics per a la celebració del referèndum, és perquè hi ha hagut "un problema de coordinació".

Així ho ha dit en la tertúlia d'El matí de Catalunya Ràdio, on ha carregat directament contra la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en considerar que, després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, la número 2 del govern del PP "té absolutament tots els poders i totes les competències", també ha afegit: "Jo no recordo ningú en la història d'Espanya que per delegació hagi tingut més poder".

Des que la vicepresidenta del govern espanyol té a les seves mans les regnes de la Generalitat, la seva missió va ser —i encara és— "coordinar tots els ministeris". Però no ha estat així. L'exministre d'Exteriors es lamenta: "Aquí el que ha fallat és la coordinació, perquè el govern [espanyol] està personat en una causa a través de la Guàrdia Civil i està sostenint malversació", mentre que "un ministeri, que també hauria d'estar coordinat, afirma que no s'han utilitzat diners públics i que, per tant, no hi ha hagut malversació".

Llançar les idees

I no només ho ha sostingut el titular d'Hisenda, sinó que també ho va fer en el seu moment Mariano Rajoy, quan va deixar anar al Congrés que "no es va dedicar ni un sol euro del FLA al referèndum il·legal que suposadament s'havia de celebrar a Catalunya".

Segons Margallo, "el més estrany de tot això és que una de les raons que expliquen la composició del nou govern és la necessitat de coordinar l'acció a Catalunya", cosa que, segons el seu parer, no s'ha fet, i recorda que això "va determinar que s'atribuís a la vicepresidenta, que li correspon sempre la coordinació de tots els ministeris, un poder superior i se li atribuís la Presidència de la Generalitat per delegació i la sortida d'aquelles persones del gabinet que tenien idees excessivament pròpies".

La cosa, però, no ha sortit com esperaven perquè "tenim dos informes: uns de la Guàrdia Civil, que no m'atreviria a qualificar de fantasiosos perquè han estat avalats per Pablo Llarena, i hi ha uns informes de Montoro visats per la interventora" que diuen el contrari. Precisament en aquest sentit, l'anterior titular d'Exteriors ha volgut llançar un missatge ben clar posant damunt la taula que "el problema el tenim tots", així com que "com més foscor es doni en tots els temes relacionats amb el procés, més lluny serem de la solució". "Això no afavoreix ningú", ha sentenciat.