L’exministre d’Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha qualificat d’“incomprensible” l’actitud de l’Estat pel viatge a Dinamarca del president en funcions, Carles Puigdemont, després que la Fiscalia demanés al Suprem que activés l’euroordre de detenció, però finalment el jutge Pablo Llarena ho declinés.

En una entrevista d'aquest dimarts a Al Rojo Vivo (La Sexta), el també diputat del PP al Congrés ha criticat que Puigdemont “passegi per països amics” com Dinamarca, mentre evita tornar a Espanya per enfrontar-se a la justícia.

En aquest sentit, l’exministre confessa que “no sé què passaria” si la situació fos al revés, és a dir, si un “presumpte delinqüent que ha volgut fer un cop d’Estat” en un altre país de la UE, “passegés” voluntàriament per Espanya.

Davant de la gestió espanyola de la visita de Puigdemont a Copenhagen, que queda clar que no ha convençut Margallo, l’exministre ha volgut recordar que el viatge estava anunciat des de feia dies. “Puigdemont no apareix de matinada a Copenhaguen. Ja se sabia", ha volgut deixar clar.

​"Recuperar la mística de 2010"

Sobre la possible tornada de Puigdemont a la presidència del govern, Margallo ha assegurat que el líder de JuntsxCat “sap que no serà president”, però diu que “vol ser investit, vol ser votat” sabent que “la votació serà recorreguda”.

Per a l'exministre, això respon a l'estratègia de Puigdemont d'"entrar a la presó com a president investit” i recuperar així "la mística de 2010”, quan el Tribunal Constitucional va emetre una sentència contra l’Estatut, malgrat ser primer aprovat pel Parlament, després modificat i aprovat també pel Congrés i el Senat, i finalment ratificat en referèndum pels ciutadans de Catalunya.