L'exministre d'Afers Estrangers José Manuel García-Margallo, del PP, ha comparat el president català, Carles Puigdemont, amb el nord-coreà Kim Jong-un per ser líders polítics que prenen decisions imprevisibles. "El senyor Puigdemont és l'únic líder del món, amb el fill de l'estimat líder que regna a Corea del Nord, que pot prendre decisions que no es poden preveure 24 hores abans", ha opinat García-Margallo en ser preguntat per si el president convocarà eleccions o aprovarà la declaració unilateral d'independència (DUI).

El popular no creu que Puigdemont plantegi la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) "llevat que es vegi molt pressionat pels socis", ja que, l'esmentada declaració "no té cap avantatge": el Govern mancaria del control de fronteres, persones i territori i, a més, no hi hauria un reconeixement internacional.

"Quedarien fora de la UE i seria una catàstrofe", per la qual cosa creu que Puigdemont mantindrà una "ambigüitat calculada", ha assenyalat abans d'oferir una xerrada-col·loqui al Club Informació d'Alacant titulada La qüestió catalana i la Comunitat Valenciana.

Ha admès, en tot cas, que una DUI sí que tindria l'efecte d'evitar que pogués ser candidat en unes eleccions Oriol Junqueras, "que segons sembla aspira a president de la Generalitat", motiu pel qual creu que el partit del president, el PDeCAT, "no té ganes d'anar a unes eleccions".

En aquest punt, ha prosseguit irònicament que Puigdemont aconseguirà l'"èxit polític" d'"acabar amb un partit hegemònic a Catalunya que", en referència a l'antiga CiU, "podia negociar amb tothom a Madrid i Barcelona".

"Ja ha aconseguit que Ada Colau estigui a l'Ajuntament de Barcelona, que la CUP domini el Parlament i l'últim èxit serà que Junqueras faci un govern d'esquerres, mentre el seu partit ocupa el grup mixt al Congrés", ha comentat.