L'exministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, defensa combinar "fermesa" i "flexibilitat" per afrontar la situació a Catalunya i, tot i que admet que parlar amb els independentistes és "infructuós", avisa que una part de la població catalana "espera una proposta de diàleg i uns cursos d'entesa". En una entrevista amb Europa Press, García-Margallo ha donat suport que el Govern sigui ferm a defensar la unitat d'Espanya, la igualtat de drets i deures dels espanyols i la solidaritat entre les diferents comunitats autònomes.

I això implica, subratlla l'excap de la diplomàcia, deixar clar que "cap referèndum de secessió es farà a Catalunya, entre altres coses perquè no tindria cap efecte jurídic". "Una secessió unilateral no seria reconeguda mai per les Nacions Unides i si no és reconeguda per les Nacions Unides, com que no seria un estat, [Catalunya] no podria ni tan sols demanar l'ingrés a la UE", diu. Segons la seva opinió, però, aquesta fermesa en els principis bàsics ha de combinar-se amb certa flexibilitat per "tractar els anomenats motius de desafecció que han allunyat part de la població catalana de l'amor a Espanya".

Entre els motius que han "propiciat que el separatisme hagi augmentat aquests anys" hi ha, enumera l'exministre, la falta d'inversions públiques a Catalunya que perceben els catalans, unit a la percepció que l'Estat concedeix una protecció insuficient a la seva llengua i cultura i la insatisfacció respecte al sistema de finançament. L'exministre esmenta Francesc Cambó per sostenir que "hi ha una realitat catalana indubtable", però que aquesta realitat "té un component hispànic també indubtable". Per això García-Margallo aposta per "combinar aquestes dues coses i buscar una acceptació del que és la unitat d'Espanya, el bé més preuat".

Després de preguntar-li pels motius pels quals no segueix sent ministre, García-Margallo assegura que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, no li va donar cap explicació i que ell tampoc l'hi ha demanat. "Haurà considerat que la persona que m'ha substituït encaixa millor en la política que ell vol desenvolupar", exposa.