L'exministre i candidat a presidir el PP, José Manuel García-Margallo, ha afirmat aquest matí que el partit ha "viscut en un miratge durant un temps", després de revelar-se que, malgrat gaudir durant anys d'un cens de 800.000 afiliats, se n'han registrat per votar en les primàries un 7%-8%.

En declaracions a Barcelona abans d'una trobada amb militants, ha dit que el PP està "en xoc" després de perdre la moció de censura al Govern espanyol, i ha atribuït els problemes del procés de primàries a la urgència amb què s'ha convocat el congrés després de l'anunci de Mariano Rajoy de deixar el lideratge del partit.

"Espanya i el nostre partit estan en unes circumstàncies excepcionals", ha dit, i ha assenyalat que la militància pot no haver-se sentit escoltada per la direcció, i que això pot explicar la baixa inscripció malgrat ser la primera vegada que es tria el president per primàries.

"Ens ha de fer reflexionar sobre la desafecció dels afiliats al partit, que probablement han sentit que el partit ja no era seu i les seves opinions no eren tingudes en compte", segons ell. També ha aprofitat per demanar al comitè organitzador del congrés que modifiqui les normes perquè els militants puguin participar en les primàries "fins al mateix dia de la votació".