El líder del Partit Popular Mariano Rajoy dimiteix com a màxim dirigent de la formació i convocarà un congrés extraordinari per triar successor. "És hora de posar punt final. És el millor per a mi i per al PP. És el millor per al PP, per a mi i per a Espanya", ha anunciat davant del Comitè Executiu Nacional del partit aquest dimarts. Rodejat de barons i dirigents populars, l'expresident espanyol ha fet el pas la setmana posterior a la moció de censura del ja president socialista Pedro Sánchez. Rajoy no ha aclarit si abandonaria l'escó al Congrés, però ha dit que està a "l'ordre" del seu successor, encara incert.

L'encara líder del PP pilotarà així la transició fins a culminar en un nou lideratge, segons clamaven determinats barons, a fi d'obrir "una nova etapa" al partit. "Tenim els resultats d'una gestió que tothom valora, ara ho hem de defensar abans que ho tirin tot a terra", ha exposat, quan ha agraït a tots els antics ministres el suport i a la seva "única" vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. Els seus han esclatat entre aplaudiments, davant d'un Rajoy visiblement emocionat, qui ha recordat que enganxava cartells fa 40 anys, quan es va afiliar a les files del partit conservador. 

Segons algunes veus, el congrés hauria de ser abans del maig del 2019, quan seran les eleccions autonòmiques i municipals. Ara bé, ell estarà a disposició. "El partit és la meva vida i no deixaré aquest carnet que m'ha acompanyat sempre", ha insistit davant de la plana major de Génova. El fet és que el gallec no pretén introduir canvis al grup parlamentari al Congrés, en aquest impasse. Això provoca que Santamaría es mantindrà com a diputada rasa, i Rafael Hernando seguirà sent el portaveu del partit, encarregat de dirigir el grup i prendre les decisions importants. 

La reaparició de Rajoy també ha servit per carregar contra l'incipient govern dirigit per Sánchez i assenyalar-ne la "fragilitat política" per combatre l'independentisme. Rajoy ha acusat durament que l'executiu socialista hagués estat "aixecat" per ERC i PDeCAT, tot i que la primera decisió del nou president espanyol va ser triar Josep Borrell, ariet del procés, com a ministre d'Exteriors. El dirigent popular ha criticat també Ciutadans, per haver fet oposició al PP, cosa que hauria derivat en la "paradoxa" que caigui el govern amb suport i vots dels independentistes.