"Les Comunitats Autònomes poden fer acció exterior, sempre que aquesta vagi encaminada al desenvolupament de les seves competències estatutàries". Aquesta és la resposta que el ministre en funcions José Manuel García Margallo ha oferit a la iniciativa del Tribunal Constitucional de suspendre la Conselleria d'Exteriors catalana. El ministre ha assegurat que la voluntat política de la conselleria només hi pot ser quan aquesta provingui de les directrius que emanen de l'Estat Espanyol.

Margallo ha insistit que "les empreses catalanes estan més que emparades", en tant que "són moltes i Catalunya és una gran exportadora". Per al ministre, els drets "sempre s'han d'exercir dins de la llei", de manera que si els catalans "volen dret d'autodeterminació, que recorrin a la modificació de la Constitució". Alhora, ha apel·lat a la dificultat de sortir de la UE per a Gran Bretanya, per tal de justificar les complicacions que suposaria per a "un territori que ni tan sols té categoria estatal", en referència a Catalunya.

El ministre s'ha indignat amb les declaracions del president Carles Puigdemont, explicant que "intentar convertir una decisió com la del TC en una qüestió política em sembla aberrant". Finalment, ha afirmat que "la Generalitat actuarà com vulgui, però ha de tenir la seguretat que el Govern farà allò que és la seva obligació, complir i fer complir la Constitució, les lleis i les sentències del Tribunal Constitucional" ha dit.

El TC, "corromput"

El candidat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha dit al ministre que "no aconseguiria fer callar la democràcia" a Catalunya suspenent la conselleria d'Exteriors, que "la República no vagarà per l'espai sideral", i que el Tribunal Constitucional està "absolutament corromput". Davant del riure de Margallo, el líder d'ERC ha respost: "rigui, que aviat se li congelarà el somriure". L'intercanvi d'opinions ha estat continuat, i ambdós polítics han fet referències històriques per defensar els seus punts al llarg de la comissió.