El ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha revelat aquest dimecres que ha iniciat converses "confidencials" amb personalitats de Gibraltar per explicar-los personalment la seva oferta de cosobirania i les conseqüències que tindria per al Penyal no acceptar-la.

En un dinar-col·loqui organitzat pel Club Segle XXI, el cap de la diplomàcia espanyola no ha volgut precisar qui són aquestes persones amb qui està parlant, ni si entre elles figuren membres del Govern gibraltareny que presideix Fabian Picardo.

L'actitud oficial d'Espanya en l'actualitat passa per rebutjar trobades bilaterals formals amb l'Executiu de Gibraltar, si bé no tindria problema a rebre les autoritats gibraltarenyes sempre que s'integressin dins d'una delegació britànica.

García-Margallo ha precisat que en aquests contactes se'ls està explicant als gibraltarenys que, quan es concreti el Brèxit, només tindran dues opcions: o romandre sent només britànics, però fora de la UE, o "hispanobritànics dins de la UE" si accepten la fórmula de la cosobirania.

Tot i que el Govern britànic i el gibraltareny han rebutjat la proposta de cosobirania rescatada ara per Espanya -es va arribar a negociar sense èxit en 2002- García-Margallo s'ha mostrat convençut que aquesta postura canviarà "quan a Gibraltar siguin conscients que la negociació entre el Regne Unit i la UE no els empara ".