La presentació del llibre de Germà Bel Cabòries des d’una galàxia ben llunyana s’ha convertit aquest matí en un duel acadèmic entre el diputat de JxSí i l’exministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, sobre l’evolució que, a parer d’un i altre, tindrà el procés i la reivindicació d’un Estat propi.

Margallo, que ha arribat a l’esmorzar de presentació de l'obra després de deixar clar a TV3 la seva posició crítica amb la conferència que oferirà dilluns vinent el Govern a Madrid, ha assegurat no només que no es penedeix d’haver pronosticat que una Catalunya independent acabaria vagant en una galàxia llunyana -la declaració que ha donat lloc al títol del llibre de Bel- sinó que ha insistit en els seus arguments.

De fet, tot i asseure's braç a braç, la distància entre l’exministre i el diputat era còsmica. No han aconseguit posar-se d’acord ni tan sols en el concepte de nació.

Per l’exministre, el terme nació “comença a ser de plastilina”, s’encongeix o s’estira a gust del consumidor. “Si es reconeix Catalunya, per què no València?”, s’ha preguntat.

Margallo ha saltat amb especial contundència quan Bel ha equiparat nació i procés tot explicant que “a Harvard i a Princeton s’ensenya que nació és un grup de persones que creuen que ho són i estan disposades a fer els esforços per demostrar-ho”.

“Jo sóc graduat en dret per Harvard i això no ho he sentit mai”, ha replicat l’exministre.

"Tot això ha canviat una barbaritat", ha advertit Bel en un primer intent d'assenyalar com a desfasada la base conceptual de l'exministre. Però, Margallo no s'ha donat per al·ludit i Bel li ha hagut de recordar que ell hi ha donat classes fins fa pocs anys. “Jo tampoc vaig anar al col·legi amb Napoleó!”, s’ha revoltat ofès Margallo.

Per contra, el que sí que ha deixat clar el polític espanyol és que ell no és nacionalista. “Jo sóc un patriota. El nacionalisme sempre és enfront d’altres i es nega sempre per definició a perdre sobirania. Jo tinc passió pel meu país”, ha explicat.

També aquesta puntualització ha rebut la rèplica de Bel que ha advertit que és als estats amb passat feixista on el nacionalisme està mal vist i se’l substitueix pel patriotisme.

El duel ha continuat a partir de la interpretació del dret internacional i mentre l’un enumerava tots els tractats internacionals que barren el camí a la secessió, l’altre assegurava que no hi ha ni un sol article que l’impedeixi. Una autèntica partida de ping-pong on autors i jurisprudència saltaven a banda i banda de la taula.

La fal·lera de Margallo per la pàtria no li ha impedit deixar entreveure el seu escepticisme. “Crec cada vegada en menys coses, crec en Déu, crec en Espanya i en la concòrdia entre Catalunya i Espanya”, ha confessat.

Però també ha fet evident una vena pràctica. L'exministre, que s'ha presentat a l'esmorzar amb el llibre que està preparant sota el braç ha deixat clar: “Jo el que espero és que algú es compri el meu llibre".

Aquest matí, però, el que es presentava no era el llibre de Margallo sinó el del diputat Bel que ha exhibit el seu natural optimisme i no ha tingut inconvenient a definir les polèmiques que ha de fer front el Govern de JxSí "de cagallons que s'endú l'aigua per la séquia".