Manuel Marchena no presidirà el Tribunal Suprem ni l'òrgan de govern dels jutges, el Consell General del Poder Judicial. Marchena ha decidit continuar al capdavant del tribunal que jutjarà als membres del Govern acusats pel cas 1-O.

En un comunicat que ell mateix ha difós aquest dimarts al matí, explica que degut a les "informacions publicades els últims dies" es veu obligat a fer una sèrie de puntualitzacions. "Mai he concebut l'exercici de la funció jurisdiccional com un instrument al servei d'una o una altra opció política per controlar el desenllaç d'un procés penal”, afirma Marchena a l'escrit. 

Marchena subratlla també que la seva trajectòria com a magistrat ha estat sempre presidida "per la independència com a pressupost de legitimitat de qualsevol decisió jurisdiccional”, i  afegeix que “l'examen de les resolucions que durant aquests anys he dictat com a magistrat del Tribunal Suprem és la millor mostra que mai he actuat condicionant l'aplicació del Dret a l'opció política del querellat o denunciat”. 

En aquest sentit, conclou el comunicat deixant clara la seva voluntat de no ser inclòs al grup de candidats per ocupar la posició de president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial.

 

Un decisió que arriba després que el PSOE i el PP pactessin la renovació de l’òrgan de govern dels jutges i filtressin el seu nom abans de la seva elecció per part dels vocals d’aquest organisme, i també després que es conegués el missatge del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, dirigit als seus companys de grup on assegurava que amb la seva designació el PP controlaria “per darrere” la Sala del Tribunal Suprem que jutjarà l’1-O.

Marchena continuarà d’aquesta manera presidint la Sala Penal del Tribunal Suprem i el tribunal que jutjarà els líders independentistes.