La delegació de la Generalitat a Brussel·les, l'única que no va fulminar el 155 i que ha aconseguit mantenir-se oberta durant la suspensió de l'autogovern, podria tenir com a nova delegada la consellera Meritxell Serret. Així ho asseguren fonts del Govern que afirmen que el responsable d'Exteriors, Ernest Maragall, estaria explorant aquesta possibilitat.

De moment, la voluntat de Maragall és tancar el més aviat possible el nomenament de la persona que liderarà la delegació per garantir-ne de manera immediata el ple funcionament. Per aquesta raó també, va viatjar la setmana passada a Brussel·les per reactivar-la i reunir-se amb els treballadors. Des de la conselleria s'evita parlar de noms i s'assegura que no hi ha cap proposta oficial ni res decidit.

La intenció de situar Serret al capdavant de la delegació provoca, no obstant, recels en alguns sectors del Govern. Des dels qui assenyalen que, com a consellera, a Serret el que li correspon és formar part del Consell de la República, fins els qui adverteixen que aquest nomenament podria topar amb problemes legals per la situació davant la Justícia espanyola de la qui va ser responsable d'Agricultura amb Carles Puigdemont i que es troba exiliada a Brussel·les des del passat més d'octubre.

La normalització de la delegació de Brussel·les formarà part de la primera fase de la reobertura de les delegacions.

Dins d'aquesta fase hi haurà també la reobertura de cinc delegacions més: Estats Units, Suïssa, Alemanya, Regne Unit i Itàlia. En aquest cas, la voluntat és restituir els delegats i les converses amb aquest objectiu ja estan en marxa. 

Martí Anglada

Qui no serà restituït al càrrec és el delegat a França, Martí Anglada, a qui se li ha comunicat que no repetirà al capdavant de l'oficina de París, com va avançar ahir Vilaweb i ha confirmat El Nacional. Això ha provocat malestar en l'entorn de JxCat, ja que s'atribueix la no restitució d'Anglada al fet que va formar part de la llista de Carles Puigdemont el passat 21-D.

Aquesta primera etapa amb restitució dels delegats hauria d'estar tancada el mes de setembre, per entrar en una segona, de consolidació, amb la reobertura de la resta de delegacions. En aquesta segona s'està estudiant la possibilitat de treballar amb figures, com a enviats especials, escollides per concurs de mèrits. 

La darrera fase serà la d'expansió de les delegacions que inclourà altres continents, per obrir noves delegacions a llatinoamèrica o Àsia.