Amb un to enfadat i disgustat ha valorat el conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, la primera reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat que s'ha celebrat aquest dimecres després de set anys de no celebrar-se. En declaracions a la sortida de la cimera, que ha durat tres hores i mitja, Maragall ha assegurat que s'han constatat les "profundes" discrepàncies entre les dues administracions i ha demanat a l'Estat una "rectificació".

El conseller d'Exteriors, que era qui presidia la reunió per la part catalana, ha retret al govern espanyol que no tingui un projecte per Catalunya i que hagi tancat la porta a parlar tant de l'autodeterminació com de la situació dels presos i els exiliats. Maragall ha qualificat la trobada, que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat, de "cordial" i "franca", però també de "dur" i ha defensat que s'ha demostrat que Estat, representat a la reunió per un delegació encapçalada per la ministra Meritxell Batet, i Generalitat tenen conceptes diferents del que és la "normalitat" i la "bilateralitat".

El conseller ha retret a l'Estat la "fredor" amb la que ha tractat la qüestió dels presos i els exiliats i que s'hagin negat a parlar d'autodeterminació. La Generalitat havia posat sobre la taula la possibilitat de crear una comissió sobre les "drets i llibertats" per tractar aquests dos temes, però els representants del govern espanyol han tancat la porta a constituir-la. 

"M’ha donat la sensació que la delegació (espanyola) estaven més pendents de la reunió amb Pablo Casado que de la solució que els hi estàvem donant i de la situació dels presos i exiliats", ha denunciat Maragall visiblement molest. 

La situació dels presos i l'autodeterminació han estat el principal escull entre els dos governs, però n'hi ha hagut més. Maragall ha retret també al govern de Pedro Sánchez que no s'hagi pogut arribar a cap acord, ni tan sols al de la retirada dels recursos al Tribunal Constitucional contra alguna de les lleis socials aprovades al Parlament de Catalunya. En aquest sentit, s'ha acordat només crear una comissió per estudiar quines modificacions es poden fer a aquestes lleis per treure els recursos, però el Govern esperava un pas més.

Per Maragall, això demostra que s'ha volgut reduir el marge del Govern a zero, derivant tots els temes als òrgans multilaterals, és a dir, a la discussió amb la resta de comunitats. "Ha donat la impressió que per part de l'Estat es volia reduir el marge català a 0", ha denunciat, tot i que també ha avisat que "no ens expulsaran del joc real ni ens trencaran". "Estem especialitzats en aguantar. Insistirem", ha afegit.

Tot i la falta d'"avenços" que ha denunciat Maragall ha avisat a l'Estat que el Govern no s'aturarà i ha fet una valoració positiva és respecte a la voluntat de "diàleg" i de "respecte competencial i de l'autogovern", el que s'ha traduït en compromisos concrets de crear les comissions i subcomissions previstes tant en l'Estatut com per la normativa que regeix la Comissió Bilateral.

Maragall ha explicat que la Generalitat participarà en elles "per responsabilitat institucional i per defensar fins a l'últim euro i la capacitat de decisió que estigui en joc en benefici dels nostres ciutadans".