L'arxivament provisional de la causa d'Ernest Maragall i Roger Torrent per l'espionatge amb Pegasus no és una decisió que el líder d'ERC a Barcelona vegi del tot negativa, si bé ha defensat que el magistrat hauria de seguir les indagacions sense necessitat de paralitzar el cas. La decisió del titular del jutjat d'instrucció número 32 de Barcelona de fer sobreseïment del cas ha estat mentre no arriba informació sol·licitada a l'empresa israeliana NSO, propietària del programari Pegasus. Maragall ha defensat que aquesta decisió del magistrat és perquè, mentre no es pot avançar en la investigació, la instrucció podria caducar. "Estem molt convençuts que el jutge amb això es protegeix i ens protegeix. Però estem demanant que no ens protegeixi tant", ha dit el candidat a l'alcaldia de Barcelona.

Maragall ha estat aquest dilluns l'encarregat de fer la roda de premsa habitual d'inici de setmana que acostuma a fer la portaveu Marta Vilalta, poques hores després d'haver-se fet públic el sobreseïment provisional d'aquesta investigació oberta. El republicà ha destacat que aquesta decisió, doncs, pot tenir un efecte positiu, però ha opinat que mentre al jutge no li arriba la informació sol·licitada, podria prosseguir les seves indagacions sobre la base de les últimes informacions disponibles sobre l'espionatge als líders independentistes, i ha reclamat que s'acumulin totes les querelles presentades dels independentistes espiats a la causa ja oberta.

 

Número 2 a Barcelona

Més enllà del cas Pegasus, després d'haver estat proclamat alcaldable de Barcelona, ha reivindicat que està "absolutament en marxa" per la cursa a Barcelona, i sobre la possibilitat que Elisenda Alamany repeteixi com a número 2, no ha volgut precisar-ho i ha explicat que serà una decisió col·lectiva: "El meu problema serà escollir entre possibilitats magnífiques", ha assegurat, i ha dit que se sent molt ben acompanyat. Així mateix, ha aprofitat per respondre unes acusacions del primer tinent d'alcalde Jaume Collboni, que va dir que l'oposició està nerviosa i per això proclama aviat els alcaldables. "Ha posat de manifest la seva pròpia inseguretat, perquè ell mateix no sap si serà candidat del PSC", ha etzibat Maragall al socialista, que ha assegurat que en fer aquelles declaracions va demostrar el seu nerviosisme. 

Preguntat també per la crida de l'alcaldessa Ada Colau a fer una nova taula per obrir el debat dels creuers amb el Port de Barcelona, ha acusat l'alcaldessa de fer "una nova fuga endavant amb una altra taula", i en tot cas ha defensat que l'Ajuntament el què ha de fer és treballar amb la Generalitat per abordar la matèria turística per aturar l'impacte d'aquestes embarcacions sobre el medi ambient.

La roda de premsa de Maragall ha estat en paral·lel a l'aprovació del decret de la Generalitat sobre el català a l'escola. Pel líder republicà a Barcelona, aquesta norma permetrà preservar el caràcter indiscutible del model lingüístic a les escoles. Ha defensat que aquesta acció és la "millor via per actuar en nom de la llengua i la ciutadania", i ha esperat que serveixi per combatre la imposició del 25% del castellà a les aules: "No sé si les paraules confiança i justícia són fàcils d'utilitzar simultàniament", ha reconegut després d'haver estat preguntat per si confia que s'aturi el cop.