L'exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha insistit en la teoria que l'auge de Vox és culpa del procés independentista de Catalunya. L'exlíder de Más Madrid ha argumentat que el sorgiment de l'extrema dreta arreu del territori espanyol és una reacció i una conseqüència al sobiranisme català.

Carmena ha explicat que a Madrid "no hi havia cap regidor de Vox" i que "de la nit al dia van aparèixer cinc regidors" coincidint amb el procés independentista català. És per això que defensa que "tot va ser una conseqüència del procés català a la resta de l'Estat espanyol" i que aquesta extrema dreta "va aparèixer molt vinculada amb el problema del procés".

L’exalcaldessa espanyola també ha criticat que se l'ataqués amb una "una campanya basada en mentides". "Si a mi m’acusaven de no ser patriota perquè no m’agradaven els toros i coses així, també em van acusar de municipalitzar la tensió amb el Procés de Catalunya”, ha culpat indirectament a l'independentisme de la seva derrota política a la capital espanyola.

Vox contra Catalunya

Mentrestant l'extrema dreta segueix carregant contra tot el que atorgui sobirania a Catalunya. Vox ha esclatat contra el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per la carta que ha enviat als directors de les escoles demanant-los que no facin cap canvi en els seus projectes lingüístics malgrat que el Tribunal Suprem hagi sentenciat que el 25% de les classes s'han de fer en castellà. 

El líder de la formació ultraespanyolista a Catalunya, Ignacio Garriga, ha reaccionat demanant la suspensió de l'autonomia. Garriga ha afegit que és "d'extrema gravetat" que el "separatisme institucional doni suport" les protestes que ha convocat Somescola contra la sentència del Suprem i ha volgut destacar que en aquest moment el Govern està en "rebel·lia" i que és més necessari que mai "garantir els drets dels catalans vulnerats per la màfia separatista".

Per la seva banda, el líder de Vox a l'Estat, Santiago Abascal, ha reivindicat que "tots els espanyols tenen el dret i el deure de conèixer la llengua comuna i el dret a rebre educació en espanyol". A més, ha afirmat que "els traïdors de la Generalitat, una vegada més, desobeeixen el Tribunal Suprem" i, tal com també defensa Ignacio Garriga, ha destacat que "només es pot suspendre l'autonomia i desarticular la Generalitat".

La dreta espanyola contra l'educació catalana

Vox i el PP han tornat a pressionar el Govern i el conseller d'Educació, Josep González Cambray, perquè acati la sentència del Tribunal Suprem que imposa un 25% de castellà a les aules catalanes. Ambdós grups han reprovat el rebuig que fins ara ha expressat l'Executiu a complir-la. Si des dels populars han demanat al conseller que "no posi contra les cordes" els directors dels centres, Vox ha amenaçat d'emprendre "accions penals" contra aquells que impedeixin el compliment de la sentència.

El diputat del grup ultra Antonio Gallego s'ha fet ressò de la votació que es va produir ahir a la Comissió d'Educació que va rebutjar una proposta seva que demanava al Govern acatar la sentència. "Només Ciutadans hi va votar a favor. És molt greu perquè els grups van votar en contra de coses com la separació de poders i el manteniment de l'ordre constitucional", ha lamentat.

 

Imatge principal: L'exalcaldessa Manuela Carmena . - La 1