Manuel Valls, exregidor de l'Ajuntament de Barcelona i exprimer ministre de França, podria estar implicat ara en una trama de corrupció relacionada amb una petroliera fantasma del Congo, segons ha informat el diari francès Libération. El mitjà ha publicat una investigació judicial sobre la petroliera Orion Oil, que hauria pogut finançar amb dos milions d'euros la campanya de Valls per a les primàries del Partit Socialista francès de l'any 2017. Segons recullen, la duana francesa va captar, a través d'escoltes telefòniques, converses del propietari de la petroliera, Lucien Ebata, on apareixia el nom de Valls, que en aquell moment ocupava el càrrec de primer ministre al govern de François Hollande i estava preparant la seva campanya com a candidat per presidir el Partit Socialista. 

El reportatge publicat per Libération explica que la investigació encara continua oberta i que l'expedient judicial no conté proves de finançament de la campanya de Manuel Valls per part de l'empresari Ebata, ja que, segons detallen, operava "amb diners en efectius, difícils de rastrejar". Tanmateix, el mitjà subratlla que la Fiscalia Nacional Financera de França encara es troba recopilant informació d'aquesta presumpta trama de corrupció i que "el cas no està ni molt menys tancat".

Valls nega les acusacions

Per la seva part, Valls ha negat qualsevol relació amb la petroliera Orion Oli i el seu propietari. Preguntat per Libération sobre les escoltes registrades per la duana francesa, l'exregidor de Barcelona ha afirmat que són "declaracions fantasioses". "Crec que no conec al senyor Lucien Ebata. De qui està parlant?", va respondre. "Ningú del meu entorn podria haver-li sol·licitat un 'finançament secret', que és inútil i il·legal. No té sentit. [...] És contrari a tots els meus principis. La campanya de les primàries va durar només unes setmanes", va assegurar Valls al diari francès. 

La investigació també sosté que persones vinculades a Valls haurien estat els responsables de la relació establerta amb l'empresari Ebata. Entre ells, assenyalen Stéphane Fouks, vicepresident del grup Havas i amic de l'exprimer ministre francès des de fa més de quaranta anys. Fouks, segons les escoltes enregistrades, s'hauria reunit amb Lucien Ebata i, encara que oficialment no consta en cap càrrec proper a Valls, segons Libération actuaria entre bastidors. En el seu cas, l'amic de Valls sí que ha reconegut haver-se trobat amb Ebata en diverses ocasions, encara que ha assegurat que eren reunions "per revisar els expedients".

Valls, multat pel Tribunal de Comptes

Manuel Valls ja va ser sancionat pel Tribunal de Comptes per haver fet trampes amb les despeses de la campanya electoral del 2019, quan va ser candidat a l'alcaldia de Barcelona. La multa imposada va ser de gairebé 277.000 euros per incomplir un article de la Llei Orgànica sobre finançament dels partits polítics (LOFPP) i un altre article de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG). La plataforma amb la qual Valls es va presentar a les últimes eleccions municipals, Barcelona pel Canvi, va incomplir l'article que indica que "els partits polítics no podran acceptar que, directament o indirectament, terceres persones assumeixin de forma efectiva el cost de les seves adquisicions de béns, obres o serveis o de qualssevol altres despeses que generi la seva activitat".