Manuel Escudero, actual secretari de Política Econòmica i Ocupació del PSOE, substituirà l'exministre José Ignacio Wert com a ambaixador d'Espanya davant de l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmics (OCDE).

El Consell de Ministres d'aquest divendres ha donat llum verda al Reial Decret que aprova el nomenament d'Escudero, que va elaborar el gener de 2017 les bases del projecte polític amb què Pedro Sánchez es va presentar al procés de primàries.

Escudero substituirà al lloc l'exministre d'Educació, Cultura i Esport José Ignacio Wert, que va ser destinat pel Govern de Mariano Rajoy a París, on es troba la seva dona Montserrat Gomendio, exsecretària d'Estat d'Educació, en un episodi que el PSOE va qualificar de "cacicada".

Escuder Sant Sebastià (1946), compte amb una àmplia experiència organitzativa al sector públic, privat i multilateral, i ha fundat i impulsat iniciatives internacionals en el camp de la sostenibilitat i de les polítiques públiques.

Carrera

Assessor especial de l'Oficina del Global Compact de Nacions Unides a Nova York, aquest economista va ser coordinador del Programa 2000 del PSOE en 1987-1991 i coordinador del programa de Josep Borrell, actual ministre d'Afers Exteriors, en la seva lluita pel lideratge del PSOE en els anys 1998-99. Igualment, va ser l'impulsor de l'adopció estatutària de les primàries pel PSOE en el 35 Congreso del PSOE i també, encara que breument, ha estat diputat del PSOE per Madrid en 2003-2004.

Llicenciat en Ciències Empresarials, va fundar el 2007 els Principis per a l'Educació Responsable en Gestió (Principles for Responsible Management Education, o PRME), una iniciativa internacional de Nacions Unides en què participen més de 700 escoles de negocis i d'administració d'empreses a 85 països.

També ha treballat en el Global Compact, la iniciativa de Nacions Unides que reuneix empreses responsables en partenariats públic-privats i amb altres institucions de la societat civil. Així, va ser director de Redes del Global Compact a Nacions Unides, Nova York (2005-2010), havent impulsat moltes noves xarxes nacionals d'aquesta iniciativa, des de Corea, fins a Xile, Nigèria o Hongria. Així mateix, va promoure la iniciativa del Pacte a Espanya en 2002-2004.