El ministre d'Universitats, Manuel Castells, deixa el govern espanyol. Ho fa per motius personals, segons fonts del seu entorn. No obstant això, durant les últimes setmanes ha estat al centre de la polèmica pel seu avantprojecte de llei d'Universitats. El ministre català, quota dels comuns a La Moncloa, dimiteix després de gairebé dos anys a l'executiu central. En les pròximes hores es produirà el relleu al capdavant de la cartera d'Universitats i ja ha transcendit el nom del seu substitut: Joan Subirats, catedràtic i exregidor dels comuns a Barcelona, segons confirmen fonts de l'espai d'Unidas Podemos.

El prestigiós sociòleg Manuel Castells, que té 79 anys, deixa la cartera per motius de salut, segons el seu entorn. "Ha estat una decisió reposada que ha pres per motius de salut i prescripció mèdica i en estreta col·laboració amb la seva família", asseguren aquestes fonts, que assenyalen que ja ho va comunicar a Pedro Sánchez i Yolanda Díaz "fa uns dies".

A l'executiu va arribar el gener del 2020, quan es va formar el govern de coalició, absorbint part de la cartera de l'astronauta Pedro Duque. L'avalava la seva àmplia trajectòria internacional en l'àmbit acadèmic, amb investigacions sobre moviments socials, tecnologies de la informació i sociologia urbana. També va arribar a ser professor del rei Felip VI, amb qui manté una gran sintonia. Dins d'Unidas Podemos, era un vers lliure: la nit electoral del 4-M a Madrid va acudir a la seu electoral del socialista Ángel Gabilondo i no a la de Pablo Iglesias.

El seu perfil com a ministre d'Universitats durant gairebé dos anys s'ha marcat per la discreció, amb molt poca projecció en actes públics i entrevistes a mitjans de comunicació. No obstant això, el seu avantprojecte de llei d'ordenació del sistema universitari s'ha trobat amb una gran oposició dins la mateixa comunitat universitària. Aquest mateix dijous s'ha produït una vaga d'estudiants justament contra la llei Castells, que ha reunit un miler de joves als carrers de Barcelona. Però també han expressat el seu rebuig els rectors de les universitats catalanes.

Joan Subirats - ACN

FOTO: El catedràtic Joan Subirats rellevarà Manuel Castells al capdavant del Ministeri d'Universitats (ACN)

La vacant al Ministeri d'Universitat l'ocuparà Joan Subirats, catedràtic de ciència política per la Universitat Autònoma de Barcelona. Fins al juliol va ser regidor de Barcelona en Comú a l'Ajuntament de la capital catalana i sisè tinent d'alcalde de la ciutat, on també ocupava la cartera de Cultura. Quan es va jubilar com a professor universitari als 70 anys, va deixar tant les responsabilitats de govern com l'acta de regidor. És una persona de la màxima confiança de l'alcaldessa Ada Colau, de qui va ser el número dos a les últimes eleccions.

Un perfil, doncs, molt similar al de Manuel Castells: molt proper als comuns, que els han proposat, i provinents del món acadèmic. És el segon canvi que es produeix a la banda d'Unidas Podemos. La primera remodelació va causar-la la dimissió de Pablo Iglesias per a ser candidat a Madrid, que va ascendir Yolanda Díaz a vicepresidenta segona i va fer entrar Ione Belarra com a ministra de Drets Socials.