Cop dur contra Manuel Bustos: l'exalcalde de Sabadell i membre del PSC ja no podrà sortir de presó. Fa quatre mesos, la Conselleria de Justícia li concedia el tercer grau restringit, que li permetia sortir els caps de setmana, però immediatament la fiscalia va presentar un recurs a aquesta decisió. Aquest dilluns, el jutge ha acceptat el recurs i ha retirat la mesura de gràcia a Bustos, segons ha avançat Nació Digital i ha pogut confirmar l'ACN. El socialista compleix presó pel cas Mercuri, per la qual cosa va rebre una condemna de tres anys havent estat acusat de tràfic d'influències després d'haver retirat multes de trànsit a familiars. L’exalcalde ja havia estat condemnat anteriorment per un altre cas de corrupció en el marc de la mateixa investigació, però llavors va evitar la presó.

Tercer grau en tres mesos

L'exalcalde va ingressar a presó el 12 de gener d'aquest any, escollint la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (la mateixa on van veure's tancats set presos polítics independentistes) per complir la condemna de tres anys de presó confirmada pel Tribunal Suprem. El desembre, l’Audiència de Barcelona li va donar un termini d’un mes per ingressar-hi i complir la condemna pel cas Mercuri. Tot i poder presentar un recurs de reforma per ajornar l'ingrés, optava per no fer-ho i realitzava la seva entrada.

La secció desena de l'Audiència de Barcelona va rebutjar suspendre l'ingrés a la presó de l'exalcalde Bustos, a qui va condemnar com a autor de dos delictes de tràfic d'influències i amb la pena de divuit mesos de presó per a cada un d'aquests, a més de vuit anys d'inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu i de càrrec públic. La primera condemna de Bustos va ser d'un any i quatre mesos de presó per a ell i per a l'exdiputat Daniel Fernández, exsecretari d'organització del PSC, per un delicte de tràfic d'influències, pel fet d'haver forçat una contractació sense concurs a l'Ajuntament de Montcada i Reixac. L'exalcalde, que va deixar el seu càrrec el 2013, també té una tercera condemna, en aquest cas com a responsable a títol lucratiu.

Però el 25 d'abril, només tres mesos després d'ingressar a presó, la junta de tractament de Lledoners, el classificava en tercer grau restringit, en aplicació de l’article 82 del règim obert restringit, i validat pel Departament de Justícia. La fiscalia anunciava aleshores que estava estudiant la idoneïtat d’aquesta classificació, realitzada un mes abans pels especialistes del penal, i si no la considerava adient presentaria recurs davant el jutjat de vigilància penitenciària. Finalment, havent engegat aquesta via, ara Bustos ha vist revocada la decisió.