Després de tres mesos tancat a la presó, l’exalcalde de Sabadell, el socialista Manuel Bustos, ja pot sortir-hi els caps de setmana. La junta de tractament de la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, on va ingressar de forma voluntària el 12 de gener passat, l’ha classificat en tercer grau restringit, en aplicació de l’article 82 del règim obert restringit, i validat pel Departament de Justícia. L’Audiència de Barcelona li va ordenar l’ingrés a la presó per complir la seva segona condemna per la peça número 30 del cas Mercuri, que és de tres anys de presó, per instar la policia local a retirar multes als seus familiars. La fiscalia ha anunciat que està estudiant la idoneïtat d’aquesta classificació,  realitzada fa un mes pels especialistes del penal, i si no la considera adient presentarà recurs davant el jutjat de vigilància penitenciària. Bustos té pendents altres judicis pel cas Mercuri, de corrupció al consistori vallesà.

La secció desena de l'Audiència de Barcelona és la qui va rebutjar suspendre l'ingrés a la presó de  l'exalcalde Bustos, a qui va condemnar com a autor de dos delictes de tràfic d'influències, amb la pena de divuit mesos de presó per a cada un d'aquests, a més de vuit anys d'inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu i de càrrec públic. La primera condemna de Bustos va ser d'un any i quatre mesos de presó per a ell i per a l'exdiputat Daniel Fernández, exsecretari d'organització del PSC, per un delicte de tràfic d'influències, pel fet d'haver forçat una contractació sense concurs a l'Ajuntament de Montcada i Reixac (peça 5). L'exalcalde, que va deixar el seu càrrec el 2013, també té una tercera condemna, en aquest cas com a responsable a títol lucratiu en consorcis del consell comarcal (peça 25 bis).

Quatre judicis

 La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SBDLC), com a acusació popular en el cas Mercuri, ha mantingut vives les acusacions per corrupció en el consistori i amb l’entrada a presó de Bustos va indicar que “no es pot banalitzar, com fan algunes persones i el mateix Bustos i qualificar de menors els delictes” pels quals ha estat condemnat. Hi recordava que Bustos ha d’afrontar encara quatre nous judicis, en els quals està acusat dels delictes de malversació de cabals públics, tràfic d’influències, prevaricació, contra l’administració pública i frau electoral juntament amb familiars, exregidors socialistes, i també  l’exlíder del PP,  Jordi Soriano, càrrecs de confiança i funcionaris. Per la plataforma SBDLC, “el compliment de les penes és un element reparador del dany públic causat i té la funció d’evitar la reincidència de la persona penada i desmotivar la possible comissió de nous delictes per part d’altres persones”.

En el cas de Soriano, la jutgessa del cas Mercuri, el gener del 2021, el deixava a un pas de judici amb un tribunal de jurat, acusat de rebre diners a canvi d’adjudicacions al municipi. És la causa principal del cas Mercuri i hi ha altres 21 acusats pels delictes de suborn, tràfic d’influències si blanqueig de capitals.