Primera nit a la presó. L’exalcalde socialista de Sabadell Manuel Bustos ha escollit la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, per complir la condemna de tres anys de presó confirmada pel Tribunal Suprem. El desembre passat, l’Audiència de Barcelona li va donar un termini d’un mes per ingressar-hi i complir la seva segona condemna pel cas Mercuri, que suma tres anys de presó, per instar la policia local a retirar multes als seus familiars. L’exalcalde podia presentar un recurs de reforma per ajornar el seu ingrés, que no ha fet. El Departament de Justícia ha confirmat que avui, a un quart de set del vespre, ha ingressat al penal.

En la resolució, la secció desena de l'Audiència de Barcelona va rebutjar suspendre l'ingrés a la presó de  l'exalcalde Bustos, a qui va condemnar com a autor de dos delictes de tràfic d'influències i amb la pena de divuit mesos de presó per a cada un d'aquests, a més de vuit anys d'inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu i de càrrec públic. La primera condemna de Bustos va ser d'un any i quatre mesos de presó per a ell i per a l'exdiputat Daniel Fernández, exsecretari d'organització del PSC, per un delicte de tràfic d'influències, pel fet d'haver forçat una contractació sense concurs a l'Ajuntament de Montcada i Reixac. L'exalcalde, que va deixar el seu càrrec el 2013, també té una tercera condemna, en aquest cas com a responsable a títol lucratiu.

Segon alcalde socialista

Es dona la circumstància que l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, el també socialista Bartomeu Muñoz, va ingressar a la presó a mitjan desembre passat. Ell va escollir la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès. L’exalcalde colomenc ha de complir cinc anys i vuit mesos per un cas de corrupció urbanística entre els anys 2002 i 2009, conegut com a cas Pretòria. A l’estiu passat, l’Audiència Nacional va requerir el seu ingrés a presó, quan el Tribunal Suprem va confirmar la seva condemna sense cap rebaixa. En el cas del considerat líder de la trama i exdiputat del PSC Luis García Sáez, Luigi, el Suprem sí que li va rebaixar la condemna de set anys inicials a quatre anys i dos mesos de presó.

Més causes

L’exalcalde Bustos ha escollit per complir la condemna la presó de Lledoners, on van estar els set presos polítics. Lledoners és la presó més moderna per complir un càstig a Catalunya. A banda, en el cas Mercuri, Bustos, que havia estat un dels líders del PSC al Vallès, podria tenir més condemnes. L'11 de novembre passat la fiscalia va presentar un nou escrit d'acusació de la peça 31 del cas Mercuri, que investiga presumptes irregularitats en la contractació en diverses administracions públiques. Segons informava la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix d'acusació popular, demanava 5 anys de presó per al llavors alcalde de Sabadell pels delictes de falsedat documental, prevaricació i malversació de cabals públics, i 3 anys més pel delicte continuat de tràfic d’influències, a més de multes de 205.500 euros i 5 i 7 anys d'inhabilitació, respectivament. També demanaven per al seu germà Paco Bustos 5 anys de presó , 5 anys d'inhabilitació especial i multa de 5.500 euros per falsedat documental, prevaricació i malversació de cabals públics.