La vaga feminista d’aquest 8-M ha acabat ben amunt. Desenes de milers de dones –i homes– han desbordat aquest dijous a la tarda el centre de Barcelona. Des del Passeig de Gràcia de la capital, han alçat les seves veus i els seus punys contra el masclisme, en una manifestació de dimensions inèdites. Fins a 200.000, segons la Guàrdia Urbana. Els organitzadors ho han elevat a 600.000. "Sense dones no hi ha revolució", ha estat un dels clams més escoltats.

Mitja hora abans de la convocatòria ja s’han començat a reunir centenars de persones a la confluència del Passeig de Gràcia amb Diagonal, punt d’arrencada de la gran mobilització. Arribades les set, la capçalera ha començat a avançar fins al seu destí, la plaça de Catalunya. Milers de persones s’han sumat a la marea lila.

Les principals autoritats del país han assistit a la manifestació, amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president del Parlament, Roger Torrent, al capdavant. També hi ha hagut representació dels principals grups parlamentaris, amb excepció del PP i Ciutadans. Aquest últim partit ha excusat la seva absència per la “barreja amb el 155 i estelades”.

manifestacio feminista 8m barcelona - sergi alcazar

La marxa de la Diagonal a la plaça de Catalunya ha comptat amb dues capçaleres. La primera estava reservada exclusivament a les dones, sota la pancarta “Ens aturem per canviar-ho tot”. N’hi havia una segona, aquesta mixta, on hi anaven representants polítics i socials. En el 8-M més reivindicatiu del país, les convocants l’han definit d’"històrica", i l’han comparat amb la del no a la guerra del 2003.

En el torn dels parlaments, les organitzadores han reproduït els mateixos reclams i exigències que els participants de la mobilització. Reivindicacions pròpies de la causa feminista, des de la denúncia de la bretxa salarial, l’assetjament sexual en els llocs de treball i la violència masclista fins a un avortament lliure i cobert per la Seguretat Social i el reconeixement i redistribució de les tasques de cura. Han exigit més recursos per al Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

Manifestació dones - Sergi Alcàzar

Però els reclams han anat més enllà de les fronteres estrictes del feminisme, exigint el combat del capitalisme, l’acollida de totes les persones migrades i refugiades o la total separació entre l’Església i l’Estat, entre moltes altres.

L’acte de reivindicació ha comptat amb actuacions musicals, vinculades amb la lluita feminista, i espectacles de castelleres. El moviment té voluntat de continuïtat. “Avui la vaga no s’acaba; continuarem fins aconseguir el món que volem”, han assegurat les organitzadores.