Unes 1.500 persones han mostrat el seu suport a Santiago als 12 independentistes gallecs que aquest dilluns seran jutjats a l'Audiència Nacional per descomptat "enaltiment del terrorisme" en un cas que procedeix de la denominada Operació Jaro, desenvolupada entre 2015 i 2017 i que va portar a la il·legalització, després revertida pels tribunals, de les organitzacions Ceivar i Causa Galiza.

"No són terroristes, són independentistes", han clamat els participants en una marxa que va partir a les dotze de l'Albereda i que va acabar una hora després en la Praza da Quintana amb la lectura d'una manifest en el qual els convocants de la protesta ha mostrat la seva solidaritat amb els processats en un cas que, segons el seu parer, "constitueix un advertiment molt seriosa" per la "persecució d'idees" per part de les autoritats.

Durant la marxa, que es va desenvolupar sota la pluja davant de la mirada d'un important desplegament policial, els manifestants han proclamat consignes com "Audiència Nacional, tribunal feixista", "Defensar la terra no és delicte", "no és justícia, és repressió" o "La solidaritat no és delicte".

"El que està ara a la diana són els actes de solidaritat amb els independentisme", han assenyalat els encarregats de llegir el manifest, en el qual han censurat la "deriva autoritària de l'Estat espanyol", que pretendre "convertir idees" com l'independentisme "en terrorisme".

La manifestació ha comptat amb la presència de representants de diferents organitzacions polítiques com el BNG (el diputat Xosé Luis Rivas) i Anova (el seu portaveu nacional, Antón Sánchez), sindicals (el secretari xeral de la CIG, Paulo Carril) i socials (el president d'A Mesa, Marcos Maceira).

El cas

La Secció Tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional comença a jutjar demà una dotzena de membres de les organitzacions Causa Galiza i Ceivar, que s'enfronta a penes de presó que oscil·len entre quatre i 12 anys per "enaltir" i "justificar" l'ideari de l'organització terrorista Resistència Galega. La Fiscalia demana a més que es dissolguin ambdues entitats independentistes.

El Ministeri Públic considera provat que onze acusats són "membres constituents, responsables d'organització i coordinació" de les dues organitzacions, per la qual cosa s'enfronten a penes d'entre sis i vuit anys de presó per pertinença a una organització criminal per enaltir una organització terrorista i els seus membres, a més dels sengles delictes d'enaltiment en els quals van poder incórrer amb la seva participació en diversos actes.

Tanmateix, tan sols reclama 4 anys de presó per a un dels acusats ja que, a diferència de la resta, només roman imputat per enaltir el terrorisme. Aquest encausat havia estat condemnat el 1993 en sentència ferma per tinença il·lícita d'armes, falsedat documental i terrorisme dins de l'Exército Guerrilheiro do Povo Galego Ceive.