Les presons madrilenyes han sumat aquest dijous vuit dirigents independentistes més. Tan sols dues hores després, milers de persones s’han reunit al Parc de la Ciutadella de Barcelona per exigir-ne el seu alliberament i enviar un missatge clar a la jutgessa de l’Audiència Nacional que n’ha decretat l’empresonament: “Volem el Govern que hem votat”. També han exigit amb fermesa una vaga general com a resposta.

El punt de convocatòria no era menys simbòlic: davant del Parlament de Catalunya, una de les institucions catalanes intervinguda primer i dissolta després amb l’article 155, una facultat que només tenia el president de la Generalitat. La concentració, convocada per les entitats sobiranistes, ja estava programada per aquest dijous a les set de la tarda. L’empresonament cautelar, sense cap tipus de fiança, ha acabat de donar una empenta a la manifestació, que ha desbordat la plaça davant la cambra catalana.

Entre crits de “fora, fora, fora la dictadura espanyola”, “aquesta és la seva democràcia” o “volem justícia, és un cop d’estat”, els ciutadans que s’han apropat fins el Parlament han fet sentir la seva veu contra les institucions de l'Estat. També han donat suport al Govern cessat per Rajoy i empresonat per l’Audiència Nacional. A més de demanar “llibertat pels presos polítics”, també han volgut deixar clar que “el nostre president és Puigdemont”.

Un altre dels crits més escoltats ha estat el de “vaga general”. A aquest clam se li ha sumat uns altres, reclamant més accions directes: “Tanquem La Jonquera” i “tanquem la frontera”.

manifestació 2-N - Sergi Alcazar

Mani Llibertat presos politics ciutadella 3 Sergi Alcazar

Aturada de país

El crit unànime de vaga general ha estat recollit en part per les entitats sobiranistes, organitzadores de la convocatòria. “Aquesta és una humiliació tan terrible i una provocació tan dura que reclama una reclama una resposta de tots nosaltres”, ha assegurat Agustí Alcoberro, vicepresident i líder accidental de l'Assemblea Nacional Catalana. “Haurem d'anar cap a una aturada de país”, ha afegit. “Quan la justícia espanyola empresona mig Govern, no només humilia aquestes persones honorables, sinó que també violenta la llibertat d'aquest poble”, ha denunciat.

En la mateixa línia, el portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha avisat que si per empresonar el Govern i els líders de les entitats, amagarien els seus ideals, “és que no ens coneixen i no ens han volgut conèixer mai”. Mauri ha demanat que aquesta “tristesa, ràbia i impotència” que senten en aquests moments es converteixi en “la moral de la nostra victòria”.

"Perseguits i acusats falsament"

Després de l'empresonament del Govern, els organitzadors han hagut de modificar el manifest de la convocatòria, que han llegit els actors Joel Joan i Carme Sansa. "El nostre legítim president i el seu legítim Govern són perseguits i acusats falsament, i ara privats de llibertat sense tenir les més mínimes garanties per part d'una justícia espanyola totalment parcial i mancada de la necessària separació de poders", denuncia el text.

"L'Estat espanyol ha dinamitat 40 anys d'autogovern amb un cop d'Estat inèdit a l'Europa democràtica del segle XXI", continua el document, que afegeix que "mai abans, des de la fi del règim franquista, Catalunya havia patit una repressió i vexació d'aquestes característiques".

“Catalunya ha sofert un veritable cop d'estat amb l'aplicació de l'article 155. La convocatòria imposada pel Govern de Madrid és il·legal segons la Constitució Espanyola i també segons l'Estatut d'Autonomia, i a més és il·legitima”, insisteix el manifest. “No podem permetre que allò que vam decidir a les urnes ens sigui arrabassat il·legítimament per la força”.

Mani Llibertat presos politics ciutadella 5 Sergi Alcazar

Fer tremolar els fonaments de l'Estat”

Núria de Gispert (Demòcrates) ha denunciat que han ficat els membres del Govern “en presons per separat com feien amb els etarres”, i ha retret que “aquí estem en pau, som pacífics”. En aquest sentit, l'expresidenta del Parlament ha fet una crida a “accions determinants”. Ha estat replicada amb crits de “vaga general”. La dirigent de Demòcrates ha demanat “arrasar a les urnes” el 21-D. “Hem de demostrar al món que no tenim por a votar”, ha dit.

El secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, ha insistit en la seva idea de “front democràtic” a les eleccions. “És importantíssim donar una resposta unànime. Això que ha passat avui ho canvia absolutament tot”, ha sostingut. Aquesta resposta unitària, ha promès, “farà tremolar els fonaments d'aquest Estat antidemocràtic”. Ha cridat a mantenir la lluita pacífica: “Això és el que els hi fa por. Hem de demostrar que estem a l'alçada del que la gent ja va fer al carrer”.

En nom de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany ha reivindicat que “en defensa de les institucions catalanes i d'un govern legítim, tots som companys de viatge”. En aquesta línia, la portaveu dels comuns ha denunciat que “quan empresonen mig govern, estan empresonant la voluntat d'un poble”.

manifestació llibertat 2-N - Sergi Alcazar

Agressió del règim del 78”

“Si es pensen que escapçant un govern o el moviment popular, ens aturarem, és que no ens coneixen”, ha advertit el diputat de la CUP al Parlament, Albert Botran, que ha fet una crida directa a la vaga general. “Avui hem viscut una agressió del règim del 78 i només ens el podrem treure de sobre construint la República Catalana. Només la República Catalana ens farà lliures”, ha defensat Botran.

El regidor d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, ha assegurat que “avui som aquí que ells no hi són”, i ha defensat que són “gent que no han fet mal mai, que ha defensat la llibertat, que ha estat conseqüent amb les seves idees”. És per això que ha fet una crida a mantenir la mobilització: “No pararem fins que ells no hi siguin. Hem de continuar amb la lluita tal i com ells ens van ensenyar que calia lluitar”.

“El que avui els hi han fet als nostres consellers és molt greu, però davant d'això som molta gent que defensem la democràcia, les nostres institucions, els drets i les llibertats”, ha sostingut l'exvicepresidenta Neus Munté en nom del PdeCAT. “Tot el que fem a partir d'ara ha d'estar impregnat d'aquesta determinació i pacifisme”.