Representants dels principals sindicats de mestres s'han manifestat aquest dimecres a Perpinyà (Rosselló) reclamant més ensenyament de català. La concentració, que ha tingut caràcter unitari, s'ha celebrat davant la delegació de la inspecció d'Educació francesa a la capital de la Catalunya Nord, amb el lema Pel respecte del dret a l'ensenyament del català.

Entre els assistents hi havia representants de la Federació de Consells de Pares d'Alumnes de l'Escola Pública (FCPE).

Els sindicats denuncien que el compromís de l’Estat francès amb les llengües és només teòric i que "a la pràctica, les polítiques portades a terme fins ara només tenen com a objectiu el desmantellament dels ensenyaments bilingües allà on existeixen", segons ha informat Ràdio Arrels de Perpinyà.

El delegat sindical d'SNES-FSU Natxo Valenzuela, ha manifestat que des de l'escola maternal fins al batxillerat es pot ensenyar a l'escola pública en català i en francès, però que "el reglament no es respecta". "Es fan retallades i les fan sentir de forma més forta en el català", ha denunciat. Segons Valenzuela, hi ha 12.000 escolaritzats en català en primària a l'escola pública, però baixen a mesura que prosperen els cursos, per manca de mitjans. Aquest és el cas del Liceu bilingüe de Prada de Conflent, que està pendent de si és una opció que se suprimeix.

El delegat ha afegit que la situació que es produeix a la Catalunya Nord amb les restriccions no té paral·lel ni a la Bretanya, ni a Corsega ni a Euskadi Nord, que també ensenyen en la denominada "llengua regional".

A  la Catalunya Nord hi ha centres públics que practiquen el bilingüisme català-francès. I a banda hi ha les escoles de la Bressola i Arrels, que fan immersió en català. L'associació La Bressola, que té set escoles a la Catalunya Nord, vol obrir un nou establiment a Perpinyà donada la creixent demanda d'alumnes que volen rebre els estudis en català. Segons el diari L'Indépendant, el projecte inclouria dos centres, un d'educació primària de cara al curs vinent i un d'educació secundària pel curs posterior.

El nou 'liceu' seria el primer institut en llengua catalana del territori i permetria que els alumnes poguessin continuar els estudis en català després de la primària.

Actualment, l’associació La Bressola té 1.021 alumnes, des de la llar d'infants fins a l'últim curs de primària. Es tracta una xifra notable si tenim en compte que la població total de la Catalunya Nord és de 450.000 habitants.