Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte pels carrers de Bilbao, convocades per EH Bildu, per reclamar, entre crits d'independència, "més sobirania", demostrar "una altra Euskal Herria és possible", i protestar pels efectes de la crisi econòmica. El líder de la coalició, Arnaldo Otegi, ha advertit que l'Estat espanyol "va estar, està i estarà disposat a utilitzar totes les violències legals o il·legals per a defensar la unitat d'Espanya". La marxa en la qual han participat 40.000 persones, segons els organitzadors, ha avançat sota el lema 'Euskal Olatua. Geldiezina' (La gran ona basca. Imparable). La mobilització ha començat prop les 17:30 hores als voltants de la Plaça de Casella per acabar davant l'Ajuntament de Bilbao, Otegi, ha llegit un comunicat. 

La marxa ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema de la convocatòria i que era portada, entre altres representants de la coalició sobiranista, pel mateix Arnaldo Otegi, a més de Mertxe Aizpurua, Iker Casanova, Maddalen Iriarte, Unai Urruzuno, Bakartxo Ruiz, Juankar Izagirre, María del Rio, Laura Aznal, Rocio Vitero, Joseba Asiron, Eva Lopez de Arroyabe i Gorka Elejabarrieta. Uns metres més tard diverses persones portaven unes lletres conformant la paraula "Abante".

Creixement del feixisme a Espanya

A la protesta, que ha arrancat amb crits d'independència, també han assistit representants d'ERC, CUP i BNG, així com membres d'Ara Canàries, Mes per Menorca i Mes per Mallorca, Andecha Astur (Astúries), Puyalon (Aragó) i ER-PV (València). Entre els assistents a la marxa, en la qual s'han corejat crits a favor de la tornada dels presos d'ETA a casa, s'ha pogut veure també al líder de Sortu, Arkaitz Rodríguez, i la seva homòloga d'EA, Eba Blanco, així com a familiars de presos de l'organització terrorista. La manifestació ha fet una parada on els organitzadors han demanat als assistents encendre la llanterna dels mòbils per simular una gran ona de llum. 

En aquest primer punt, Otegi ha pres la paraula, i interromput per crits d'independència, als quals també s'hi ha sumat, ha recordat als presos d'ETA "deportats i exiliats per assegurar que han de tornar a casa". Otegi ha denunciat que existeix una tendència "estructural" que és el creixement del feixisme i del neofeixisme a Europa, però també a Espanya i ha apuntat que la tercera economia de la UE està presidida per "una feixista". A més, ha indicat que en l'Estat espanyol s'estan donant últimament "proves evidents" que "l'autoritarisme s'està traient totes les caretes". En aquest sentit, ha qualificat de "desvergonya" que el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, vingués a Vitòria a dir que les consultes populars seran il·legals i els "ficaria en la presó". No ha estat de l'únic dirigent del PP que s'ha recordat, sinó que també ha citat a l'alcalde de Madrid, José Luis Almeida, que, al seu judici, ha fet "l'apologia del feixisme més gran que es pot fer", un homenatge al fundador de la Legió, José Millán Astray, "a un criminal feixista".

Davant la situació de crisi que s'està vivint a Espanya ha afirmat que EH Bildu reivindica la sobirania nacional i ha defensat intervenir l'economia, el sector energètic i l'immobiliari.

Violències legals i il·legals

Otegi durant el seu discurs també ha criticat al rei emèrit Joan Carles I i les recents afirmacions de l'exministre de l'Interior José Barrionuevo, en les quals, entre altres qüestions, reconeixia que va ordenar "alliberar Segundo Marey" després del seu segrest. En aquest context, ha advertit que la convivència necessita d'un "exercici d'honestedat intel·lectual" i ha subratllat que "no es tracta d'alçar la veu i posar adjectius o d'utilitzar paraules màgiques com a condemna sinó de tenir honradesa intel·lectual". 

"Només els demanem que siguin valents i reconeguin que l'Estat espanyol va estar, està i estarà disposat a fer servir totes les violències legals o il·legals per a defensar la unitat d'Espanya. Diguin-ho, això sí que serà una contribució a la convivència", ha argumentat, per a afegir que l'Estat espanyol està disposat a "qualsevol cosa perquè bascos, gallecs i catalans no puguem anar a votar i decidir el nostre futur". "Vostès sí que tenen un llarg recorregut per fer encara. Els problemes polítics es resolen en termes democràtics i no amb presons, repressió, jutges, guerra bruta i policies", ha insistit. Per concloure el seu discurs, ha defensat que EH Bildu és "el bloc de l'esperança d'aquest país", un bloc que ha qualificat de "popular, nacional, euskaldun i profundament antioligàrquic".