Desenes de milers de persones, unes 20.000 segons les xifres de la Policia Municipal, han omplert aquest dissabte el centre de Bilbao per demanar que s'apliqui la política penitenciària ordinària als presos d'ETA, acabant d'aquesta manera amb les mesures d'excepció que se'ls imposa. La manifestació ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema "Konponbiderako Giltzak" (Claus per a la resolució), la qual han sostingut els portaveus de Sare —la plataforma ciutadana que ha convocat la marxa—, representants dels partits catalans, l'actriu Itziar Ituño, l'exfubolista de l'Athletic Endika Guarrotxena i l'històric dirigent de l'esquerra abertzale José Luis Elkoro, entre altres, que han reclamat un tracte just pels presos d'ETA.

La mobilització, que se celebra de manera anual, ha començat una hora abans del previst per evitar coincidir amb el derbi basc de futbol entre l'Athletic Club i la Real Societat. Al llarg del recorregut, grups de dolçainers han acompanyat els manifestants, que han desfilat pels carrers de Bilbao corejant "Euskal presoak etxera" (els presos bascos a casa). La marxa ha comptat amb un ampli suport polític, amb representants d'EH Bildu, Elkarrekin Podemos, Junts, ERC, CUP i BNG, així com de les entitats independentistes ANC i Òmnium i els sindicats nacionalistes d'Euskadi.

manifestació bilbao / EFE
Manifestació a Bilbao / Foto: EFE

El portaveu de la xarxa ciutadana Sare, Joseba Azkarraga, ha qualificat d'"èxit" la mobilització i ha denunciat "els qui estan utilitzant les togues amb un afany de venjança i utilitzant l'Audiència Nacional com una plataforma de prevaricació per impedir que els presos bascos siguin subjectes de l'aplicació d'una política penitenciària de caràcter ordinari". "Seguirem treballant per treure'ls al carrer, no els hem portat fins aquí perquè continuïn a la presó, els hem portat a les presons basques perquè vagin sortint", ha afirmat. 

Azkarraga ha agraït a les desenes de milers de persones haver dit "alt i clar que mentre les persones preses no vegin reconeguts els seus drets, seguirem vivint una injustícia i tenint un problema irresolt". "Busquem tancar el cicle de les violències, amb una pacificació real, que doni pas a la convivència i la resolució, implantant una cultura dels drets humans i de pau que seria una autèntica garantia de no repetició", ha defensat. Així mateix, ha carregat contra la Fiscalia i l'Audiència Nacional per recórrer les concessions del tercer grau a presos d'ETA i ha reclamat que siguin "les institucions polítiques i judicials d'Euskal Herria les que dissenyin i facilitin el recorregut de la tornada a casa dels presos".

"Exigim una política judicial i penitenciària sense normes excepcionals. No exigim privilegis, exigim que se'ls apliqui la legalitat ordinària i es respectin els drets que assisteixen les persones privades de llibertat", ha exclamat el portaveu de Sare. Segons el darrer informe del col·lectiu de presos d'ETA, hi ha 134 reclusos de la banda a les presons d'Euskadi i Navarra, 8 a les de França, 17 fugits a l'estranger i 4 "deportats" a Veneçuela, Cuba i Cap Verd.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!