A les sis de la tarda a la font de Neptú, on els aficionats de l'Atlètic celebren les victòries. Aquest és el punt de trobada de la manifestació que l'independentisme ha convocat aquest dissabte a Madrid, sota el lema "L'autodeterminació no és delicte". Des d'allà s'avançarà pel Paseo del Prado fins a la Cibeles, l'escenari on els madridistes celebraven els títols quan encara en guanyaven. L'objectiu dels organitzadors és reunir entre 45.000 i 50.000 persones, que són les que es van congregar a Brussel·les el desembre del 2017, poc després de l'aplicació del 155. Quan falten poques hores per a la cita, amb les xifres a la mà la fita sembla assequible.

A partir d'aquesta matinada sortiran cap a la capital d'Espanya fins a 500 autocars, que desembarcaran entre el matí i el migdia de dissabte amb milers de manifestants. Segons avancen fonts de l'organització a El Nacional, d'aquest mig miler d'autobusos n'hi ha uns 390 que surten de Catalunya. La notícia és que els més de 100 vehicles restants sortiran de fora del territori català, és a dir, de diferents punts d'arreu de l'Estat com ara Euskadi, Galícia, l'Aragó o Andalusia. Fent un càlcul ràpid això vol dir que, si comptem que en cada autocar hi cap una cinquantena de passatgers, com a mínim hi haurà unes 5.500 persones que arribaran a Madrid no provinents de Catalunya. En total, només amb els 500 autocars ja es pot confirmar la presència de 25.000 manifestants.

A aquesta xifra cal sumar-hi els que es desplaçaran amb tren. A hores d'ara hi ha deu AVE completament plens i cinc més estan gairebé a punt d'omplir-se. A més, hi haurà un altre gruix important de catalans que es desplaçaran amb avió i uns quants més que faran la ruta amb cotxe. 

La previsió és que el trajecte fins a Cibeles es faci en mitja hora, que els parlaments comencin a quarts de set de la tarda i que tot plegat s'acabi cap a les vuit del vespre. La data que s'ha triat no és aleatòria. Aquest dissabte 16 de març farà un any i cinc mesos exactes que els Jordis van ser empresonats. Serà la primera vegada a la història que l'independentisme es manifesta massivament a Madrid. Les entitats s'han proposat d'interpel·lar la consciència dels ciutadans espanyols i, alhora, cridar l'atenció dels corresponsals estrangers. La pregunta que encara està en l'aire és: hi anirà cap dirigent polític espanyol?

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat