L'atomització no és una qualitat exclusiva de les esquerres. A la galàxia de l'unionisme orbiten tota una amalgama d'entitats que van des del constitucionalisme a l'extrema dreta i que tenen com a objectiu la defensa de la unitat d'Espanya. Des de fa vuit anys, coincidint amb l'inici del procés el 2012, totes aquestes organitzacions convergeixen al carrer el 12-O. Enguany repeteixen. La manifestació té lloc a escasses hores de conèixer la sentència i a pocs dies de l'exhumació de Franco. Aprofitant la cita, els organitzadors de la mobilització a Barcelona han anunciat el naixement de Cataluña Suma, una nova plataforma que pretén aixoplugar-les totes. Bé, totes menys una, Societat Civil Catalana, que no s'hi integrarà. 

Els responsables d'aquesta nova associació assenyalen a ElNacional.cat que "cal un pas endavant i buscar l'aglutinament per aconseguir més impacte social, és una necessitat que es produeixi una unió d'esforços i sinergies". L'objectiu, asseguren, és "llançar un missatge clar, que la unió fa la força". El cert, però, és que Societat Civil Catalana (SCC), que ara mateix és el referent de l'espanyolisme, en quedarà al marge. 

Segons expliquen fonts de Cataluña Suma, la relació amb SCC és bona, però el seu target no és el mateix. "Ells estan molt enfocats a l'establishment, a la relació amb la part política i cultural", asseguren. En contrast amb això, apunten que el seu objectiu és "arribar al poble, estar a peu de carrer". Per això manifesten que la intenció serà "aconseguir la complementarietat amb SCC". 

Després d'una important crisi interna viscuda l'any 2018, Societat Civil Catalana ha intentat imprimir un caràcter més moderat a l'organització, així com mimar les relacions amb els partits constitucionalsites, PP, Cs i també el PSC. Totes tres formacions, de fet, van participar conjuntament fa uns dies en un acte per commemorar els dos anys de la mobilització del 8 d'octubre de 2017. 

Por la Hispanidad, Cataluña Suma

Com en anteriors edicions, la manifestació d'aquest dissabte surt a les 11 del matí de la Pedrera i baixarà per Passeig de Gràcia fins a la Plaça Catalunya. L'entitat organitzadora és, igual que els últims anys, Espanya i Catalans, que és precisament qui impulsa i ha presentat la nova plataforma Cataluña Suma, just abans d'arrencar la marxa. El lema de la mobilització és ja en si mateix una bona campanya de marketing: "Por la Hispanidad, Cataluña Suma". 

Entre les entitats col·laboradores en la convocatòria central per celebrar el Dia de la Hispanitat, i com ja és tradició, hi ha grupuscles d'extrema dreta com Somatemps, que l'any passat ja van pujar a l'escenari per negar el genocidi espanyol a l'Amèrica Llatina tot afirmant que "els van donar cognoms". A més hi ha una quarentena d'organitzacions adherides, entre les quals Jusapol, Empresaris de Catalunya, Els Segadors del Maresme, Hablamos Español o Impulso Ciudadano

Ara fa un any, la xifra d'assistència va arribar a les 65.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Com llavors, i en paral·lel a aquesta manifestació central, la Falange ha convocat la seva pròpia i tradicional concentració a la plaça Sant Jordi de Montjuïc. 

Missatges al Suprem per demanar una sentència contundent

Segons ha confirmat un dels oradors que parlaran des de l'escenari de la Plaça Catalunya, part del seu discurs anirà dirigit al Tribunal Suprem. En aquest sentit, avança a aquest diari que els demanarà poder "sentir orgull pel poder judicial, que facin bé la seva feina" i que imposin "la sentència que tots volem". És a dir, que quants més anys millor.

Ja l'any passat, en un dels parlaments, el vicepresident d'Espanya i Catalans va cridar "ni oblit ni perdó, llargs anys a la presó". 

Arrimadas, Cayetana i VOX hi assistiran; Valls, no

Al capdavant de la marxa, com ja és habitual, Cs, PP i VOX tornaran a anar de bracet. Han confirmat la seva assistència Inés Arrimadas, Lorena Roldán, Carlos Carrizosa, Jose Manuel Villegas, Fernando de Páramo, Cayetana Álvarez de Toledo, Alejandro Fernández, Xavier García Albiol, Josep Bou i Ignacio Garriga. No hi haurà, en canvi, Manuel Valls. 

En el cas del PSC, malgrat que han rebut invitació, el partit a disculpat l'assistència i no hi seran. Ara bé, els organitzadors confien comptar amb la presència de algún socialista a títol individual. 

Els convocants llancen un avís a la plana política: "que no converteixin la manifestació en un acte electoralista".