Diversos representants del món polític i civil català han publicat aquest dijous un manifest on exigeixen al Parlament de Catalunya que proclami la independència 48 hores després de conèixer el resultat definitiu de la votació del referèndum de l'1 d'octubre. Entre els signants hi ha catedràtics, periodistes, actors i advocats, entre d'altres. A nivell polític, també hi ha l'eurodiputat, Ramon Tremosa, i el diputat de JxSí al Parlament, Antoni Castellà.

Al text, reclamen que es compleixin els terminis que marca del llei del referèndum, tal com va afirmar el president Carles Puigdemont la nit de l'1-O, ja que asseguren que la comunitat internacional només reaccionarà si el Parlament i el Govern "compleixen els seus compromisos". Aquesta proclamació també seria una mostra de "respecte pels sacrificis i la lliçó de dignitat" que els ciutadans de Catalunya van mostrar "protegint el dret a vot i exercint el dret a l’autodeterminació".

Pel que fa la negociació amb l’Estat, defensen que només pot ser "posterior a la proclamació de la República i només en relació al reconeixement de la República Catalana independent". Aquest és l'únic camí per "fer possible la supervivència de les institucions catalanes", asseguren.

Es tracta d'una manera de donar suport als representants del poble català "en el compliment del mandat de declarar la independència". "Aquesta decisió no pot dilatar-se, i menys quan l’Estat està conculcant greument els drets dels ciutadans, processant els seus servidors públics i utilitzant la violència i l'amenaça", reiteren.

Els signants asseguren que Catalunya es troba en un context de "repressió i intervenció" i que qualsevol cosa que no sigui declarar la independència significa "acceptar la submissió, el retrocés i l’empobriment".