Centenars de milers de persones han sortit avui als carrers de tot Catalunya per denunciar la violència dels cossos de seguretat de l'Estat durant la jornada de votació en el referèndum de diumenge. Enfilat damunt d'un cotxe, l'actor Alex Casanovas ha llegit des de la plaça Universitat de Barcelona un manifest de la Taula per la Democràcia on es reclama "la retirada dels cossos policials de l'Estat". La crida s'ha repetit per tot el territori en manifestacions multitudinàries que han desbordats els carrers.

El text de la Taula per la Democràcia, integrada per desenes d'associacions, es felicita del fet que avui el país "s'ha aturat" i afirma que "la ciutadania ha rebutjat la violència exercida pels cossos de seguretat de l'Estat durant el referèndum de l'1 d'Octubre", a més de denunciar la vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques.

"Les actuacions policials per desallotjar violentament els milers de persones que s'han aplegat en els col·legis de Catalunya, i per requisar el material per a la votació, són absolutament inadmissibles i són una violació dels drets civils i polítics, i de la convivència de la societat catalana 900 persones ferides", ha afegit.

Davant del vehicle des d'on es llegia el manifest, seguien la concentració el vicepresident, Oriol Junqueras, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, els responsables d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'ANC, Jordi Sànchez, els líders d'UGT i CCOO, Camil Ros, i Javier Pacheco, els consellers Toni Comín, Santi Vila i Dolors Bassa, i els diputats al Congrés, Gabriel Rufián (ERC) i Xavier Domènech, entre d'altres.

Vulneració de drets fonamentals

El text que s'ha llegit denuncia "la vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques que s'estan produint per part del Govern i dels organismes de l'Estat", i fa una crida a la defensa del marc democràtic que tingui com a base "el diàleg i no força, la política i no l'autoritarisme, el respecte i no la intolerància".

"La unitat és la millor defensa de la democràcia", assenyala el text que fa una crida a totes les forces polítiques a fer allò que sigui necessari per defensar els drets fonamentals i les llibertats de la ciutadania. "No tolerarem cap més agressió", s'adverteix en el text.

La concentració de la plaça Universitat de Barcelona s'ha estès fins al Passeig de Gràcia i s'ha acabat trobant amb la concentració convocada de la CGT als Jardinet de Gràcia. En acabar la lectura del manifest i el llistat d'associacions que fan costat a la Taula per la Democràcia, la manifestació ha acabat amb el cant de L'Estaca i Els Segadors. Una part dels manifestants s'han dirigit aleshores cap a la Via Laietana, on s'ha tornat a repetir la concentració davant de la caserna de la Policia Nacional.

Acampada d'universitaris

Així mateix, el portaveu d'Universitats per la República, que ha llegit una part del manifest, ha anunciat que els universitaris convoquen una acampada a la cruïlla de passeig de Gràcia amb la Gran Via de les Corts.

Les concentracions multitudinàries s'han repetit per ciutats i pobles de Catalunya on l'afluència de gent ha desbordat els carrers. Les manifestacions, pacífiques i festives, s'han desenvolupat sense registrar en incidents.