Un manifest amb Antonio Baños, Lluís Llach i Dolors Sabater demana que la nova CUP tingui "voluntat de governar", després del procés de refundació que començarà al desembre. El text compta amb la signatura de més d'un centenar de personalitats de l'esquerra independentista i posa de manifest que "la refundació de la unitat popular és una necessitat", alhora que el Procés Garbí engegat per la formació anticapitalista és una "oportunitat". "Ens cal una organització amb més militància, amb més xarxa, amb més pluralitat, amb vocació de majoria i de conquesta del poder, condició necessària per a qualsevol transformació mínimament profunda de la societat. Amb voluntat d’incidència, de fer moure els altres actors, de governar sempre que es donin les condicions. Amb direcció, amb estratègia i amb voluntat de liderar l’alliberament nacional", afegeix.

El manifest comença amb una anàlisi del context polític actual i assegura que "els reptes que té l'esquerra als Països Catalans són enormes", després de la victòria de la dreta i l'extrema dreta tant a les illes Balears com al País Valencià. En el cas català, reconeix que la desmobilització de l'esquerra i la de l'independentisme "ha castigat visiblement ERC i la CUP en un context de manca d'estratègies concretes". "Precisament, en un moment en què les dades sociolingüístiques plantegen una situació més alarmant", agrega, després d'haver carregat contra Ciutadans per l'auge de l'espanyolisme i de la ultradreta.

El text lamenta el moment actual, sobretot després d'un procés independentista "que va crear oportunitats històriques a Catalunya l'octubre del 2017, unit a l'esperit de ruptura del 15-M i a l'onada feminista, oferia una base per a capgirar la societat: avançar en drets, repartir la riquesa i construir una República Independent". Tanmateix, recorda que "continua existint una majoria independentista i, dins d'aquesta, una majoria d'esquerres". "Però cal un espai polític que ho articuli per tal de deixar de recular i passar a l’ofensiva. Cal replantejar el futur de la unitat popular per a posar-la en aquesta centralitat que ja existeix socialment, però que ha d’expressar-se institucionalment i organitzativa per disputar i conquerir el poder", assegura.

Així doncs, el manifest estableix tot un seguit de necessitats com que "l'horitzó de República Catalana independent sumi una majoria popular", "rearticular les lluites al País Valencià i a les illes Balears", "revertir la reculada de la nostra llengua" i adoptar una resposta clara als reptes de reducció de les desigualtats, així com a la mitigació i adaptació al canvi climàtic. És aquí on el text demana una "voluntat de governar" i insta el conjunt de la militància a "organitzar un procés per a la refundació de l'independentisme d'esquerres, a fi de superar l'espai estricte de les propostes polítiques existents". "Per rearticular-nos i per a crear un horitzó guanyador", conclou.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!