El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat el recurs de l'acusació popular del cas 9-N on es demanava que es jutgés Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per un delicte de malversació. Amb la decisió judicial, queda tancada ja la possibilitat que imputin als tres responsables de la consulta del 9 de novembre del 2014 qualsevol pena que impliqui la presó.

La Fiscalia ja va fer caure de la seva acusació aquest delicte deixant les penes només en la inhabilitació per a Mas, Ortega i Rigau. 

El Sindicato Profesional de Policía, Unión Federal de Policía, Asociación Arca Ibérica i el sindicat Manos Limpias, que formen l'acusació popular, insistien que es va fer una despesa pública per organitzar una consulta prohibida pel TC. Però el magistrat manté, igual que la Fiscalia, que els serveis es van contractar abans de la suspensió, malgrat que els pagaments fossin posteriors: "Encara que en gran part fossin satisfetes amb posterioritat, excloent així el plantejament de l'acusació popular (consistent que els fons públics no van ser destinats a una funció pública ni a un fi lícit i sí a la celebració d'un acte il·legal), ja que, com va seguir raonant l'instructor, es van aprovar i es van concertar amb anterioritat a la suspensió decretada per la provisió de 4 de novembre del TC de la convocatòria de l'anomenat procés de participació ciutadana".

El TSJC manté la "inexistència de base jurídica per estendre l'obertura del judici oral al delicte de malversació de cabals públics que l'acusació popular atribueix als acusats en el seu escrit de qualificació provisional" perquè ni Mas, ni Ortega ni Rigau van destinar els diners a fins particulars, sinó que els van destinar a la funció pública, un extrem indispensable per tal d'imputar el delicte de malversació. I explicita que "els fons o efectes públics no es
van emprar en usos particulars, a les persones a les quals l'acusació popular atribueix l'autoria del delicte".

Amb aquest últim tràmit, ara sí que el 9-N ja està a punt per al judici. Només falta saber la data.