Alerta pels maltractaments a les presons i comissaries espanyoles, així ho adverteix el Comitè per a la Prevenció de la Tortura (CPT) del Consell d'Europa. El Comitè ha arribat a aquesta conclusió després que el setembre de 2020 enviés una delegació a examinar el tracte i les condicions amb les quals es tracta als detinguts o empresonats en diversos recintes de l'Estat espanyol. El resultat de la seva observació s'ha recollit en un informe que s'ha fet públic aquest dimarts. 

El document indica que "segueix existint un patró" d'abusos a les presons de l'Estat i reclama a les autoritats espanyoles un "missatge contundent" contra aquests abusos, segons recull l'ACN. "En totes les presons visitades els presos s'han referit a una sèrie de funcionaris que buscaven provocar conflictes o que utilitzaven qualsevol pretext per demostrar el seu poder sobre els reclusos", relata l'informe. El Comitè ha considerat que la denúncia dels presos i detinguts són  "consistents i creïbles".

Pràctica generalitzada

L'informe recull algunes pràctiques que les autoritats policials o penitenciaries han aplicat a les persones que tenien sota custòdia. N'hi ha que es consideren maltractament, altres tortura directament. Segons publica elDiario.es, la delegació del CPT també va rebre "diverses denúncies creïbles de persones a les quals se'ls havia sotmès les plantes dels peus a repetits cops de bastó, un mètode de tortura conegut com a falaka".

Altres agressions són els cops de puny, les bufetades, els cops de porra o les puntades, exposa l'informe, el qual especifica que sovint aquestes lesions caben en els informes mèdics de les víctimes. 

Si bé per una banda la delegació ha asseverat que a molts dels reclusos se'ls tracta bé, també ha considerat que els maltractaments són de "caràcter generalitzat". Fet pel qual ha mostrat una "greu preocupació".

abuso policia nacional cárcel - Sergi Alcàzar

Antiavalots de la Policia Nacional / Sergi Alcàzar

La Policia Nacional a l'epicentre

Segons l'informe del Consell d'Europa, el cos policial que més denuncies per maltractament concentra en la Policia Nacional. "Els maltractaments s'infligien suposadament per obligar els sospitosos a proporcionar informació o a confessar determinats delictes o per castigar-los per haver comès un suposat delicte", recull el document. 

Demandes a les autoritats

El Consell d'Europa amb aquest informe a la mà ha reclamat a les autoritats espanyoles una "acció concertada per abordar el problema". En aquest sentit, ha demanat al ministeri d'Interior i als caps de la policia "un missatge clar" per deixar clar que els abusos són "il·legals i poc professionals" i que seran sancionats.

 

Imatge principal: Un corredor de la presó Model / Sergi Alcàzar