El pròxim diumenge arribaran al Pallars Jussà 1.200 aspirants a sotsoficial de l'exèrcit espanyol provinents de diferents indrets d'Espanya, la qual cosa ha generat malestar entre els alcaldes de la zona en plena crisi sanitària desencadenada per la Covid-19. En concret, acudiran a l'acadèmia militar de Talarn per fer unes proves. 

"És una qüestió de salut pública i no de política", ha ressaltat l'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, a l'ACN. Ara bé, ni les queixes dels batlles han fet fer marxa enrere al Ministeri de Defensa.  

Talaran sargents

Un grup de sergents desfila per l'esplanada Joan Carles I de l'acadèmia de Talarn el 4 de juliol del 2016 / ACN 

El Govern exigeix explicacions

Davant aquesta situació, la delegada del Govern a l'Alt Pirineu, Rosa Amoròs, ha convocat avui una reunió amb l'Acadèmia General Bàsica de Suboficials per demanar explicacions sobre les mesures de seguretat que seguiran per evitar un possible brot de coronavirus. 

En aquesta trobada, els responsables del centre de formació han assegurat que els militars hauran de portar una declaració jurada on manifestin que es troben bé i, alhora, se'ls prendrà la temperatura i l'ús de mascareta serà obligatori. Així mateix, qui incompleixi la normativa tant dins com fora de l'acadèmia serà sancionat i no podrà optar a la plaça a la qual aspiren. 

Ara bé, per Amoròs aquesta informació arriba "tard" i no deixa marge de reacció. També, lamenta que aquesta decisió del Ministeri de Defensa ja estigui presa. 

En la reunió, també hi han assistit els alcaldes del Pallars Jussà, així com els responsables de Salut de l'Alt Pirineu i els Mossos d'Esquadra, amb la finalitat que coneguessin els protocols que han preparat des de l'acadèmia militar. 

Allotjaments en establiments turístics 

Un dels problemes és que les places per dormir dins de l'acadèmia són insuficients, per la qual cosa només s'hi podran allotjar 300 aspirants de sotsoficial. La resta dels uniformats es distribuiran en establiments turístics del Pallars Jussà o de comarques veïnes. 

L'alcaldessa de Tremp ha valorat que si es compleixen els protocols establerts pel centre de formació militar, no hi hauria "d'haver cap risc". Tot i això, ha demanat als veïns del municipi que mantinguin les mesures pertinents per evitar una propagació del coronavirus: higiene de mans, distància física i ús de mascareta.

Per la seva part, les seccions territorials de l'ANC, els CDRÒmnium i els Consells per la República han enviat una carta a tots els ajuntaments de la zona i al Procicat on posen de relleu el seu desacord per l'arribada dels soldats, també han mostrat la seva "preocupació" perquè consideren una "irresponsabilitat" aquesta mobilitat massiva en l'actual situació en la qual es viu una crisi sanitària sense precedents. En aquest sentit, les entitats defensen que "un rebrot en aquest context suposaria el desbordament dels serveis sanitaris i posaria en risc la població que hi viu".

Per la seva part, la CUP Pallars ha manifestat que "els militars no hi són benvinguts" a la comarca "ni ara ni mai". També, ressalta el fet que en "plena pandèmia" l'exèrcit envïi 1.200 aspirants a militars. A més, ha exigit al Govern que "pari aquesta barbaritat i que comenci les gestions per tancar l'acadèmia".