Va ser gairebé un malson, la passada primavera. El govern espanyol portava cada dues setmanes una votació de la pròrroga de l’estat d’alarma, i cada cop suava més per a poder aprovar-la. Davant d’aquesta mala experiència, molt probablement, el govern de Pedro Sánchez ha decidit tirar pel dret aquest cop. De moment estarà en vigor dues setmanes, però demà el Consell de Ministres aprovarà la pròrroga fins al 9 de maig: un total de sis mesos i mig des de la nova aplicació. Aquesta pròrroga tan llarga està generant un malestar transversal de l’oposició, des del PP i Ciutadans fins a partits independentistes com ERC, JxCat o el BNG.

El cap de l’oposició, Pablo Casado, s’ha mostrat disposat a donar suport a aquesta hipotètica pròrroga, però molt més curta en el temps. "Pensem que no pot superar en cap cas les vuit setmanes", ha sostingut el líder estatal del PP. Aquests dos mesos és el màxim que es va assolir amb els controladors aeris. El dirigent conservador ha advertit que podria entrar en contradicció amb la mateixa Constitució espanyola, perquè no hi haurà control jurisdiccional durant mig any, i amb les indicacions de la Unió Europea, que recomanen actuacions puntuals i amb legislació ordinària.

Ciutadans sí que ha donat un suport més incondicional al nou estat d’alarma. No obstant això, Inés Arrimadas també ha considerat “excessiva” la pròrroga de mig any que contempla el president espanyol. Per això, ha assegurat la líder de Cs, intentaran negociar amb La Moncloa perquè la durada sigui “molt menor”. Arrimadas no ha aclarit què farà el seu partit si l’executiu central es nega a cedir i presenta al Congrés dels Diputats una pròrroga fins al 9 de maig.

Però no només en la dreta espanyola hi ha desconcert per la llarga durada de la pròrroga plantejada. El mateix malestar es pot palpar a les files independentistes. Fonts d’ERC també troben que és un termini “excessiu” i que fa que “escapi del control parlamentari”. Davant d’això, intentaran “parlar” amb el govern central perquè rectifiqui. Des de JxCat també manifesten la necessitat de “millorar el decret”, perquè “sis mesos sense control parlamentari és un disbarat”. Els diputats del PDeCAT ja han anunciat el seu vot favorable, però no en canvi els altres quatre de Junts. Garanteixen que no hi haurà cap “adhesió cega”. També des del BNG hi veuen un excés. Si bé els nacionalistes gallecs donaran suport a la pròrroga, també esmenaran el text per a fer-ho més curt.

La Moncloa fa oïdes sordes

Malgrat les crítiques creixents des de diversos grups polítics de l’oposició, al govern espanyol li entra per una orella i li surt per una altra. Després de la conferència de presidents, la ministra Carolina Darias s’ha negat reiteradament a revisar aquest termini de mig any, assegurant que és el que assenyalen els experts sanitaris. Com ja va fer ahir el president Pedro Sánchez, la titular de Política Territorial ha assegurat que l’estat d’alarma no estarà “ni un dia més ni un dia menys” del necessari. No han especificat el mecanisme per a aixecar l’estat d’alarma si millora la situació epidemiològica.