Poques setmanes abans de l’inici de campanya electoral, el Govern batalla en un nou front, el del personal de les delegacions a l’exterior. La setmana passada, el personal d’aquestes delegacions va decidir esbombar una situació laboral que descriuen gairebé d'infernal, amb l’absència de “drets laborals”. La secció sindical del personal d’aquestes delegacions del sindicat independentista Intersindical ha iniciat una ronda de reunions amb partits polítics. S’ha trobat ja amb Esquerra, Junts i Alhora i té previst fer-ho també amb la CUP. La resposta del Govern a les seves demandes els ha molestat i asseguren que ha generat “més malestar”.

En un comunicat que han fet públic aquest divendres, el col·lectiu assegura que el Govern “no pot continuar defugint la seva responsabilitat” tal com -segons diuen- ha fet el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, sota la batuta de la republicana Meritxell Serret. “S’ha negat a assumir la negociació de manera col·lectiva i ha traslladat la responsabilitat als delegats perquè negociessin en cada delegació millores mínimes per als seus treballadors”, apunten els treballadors. Aquesta estratègia consideren que “no ha fet res més que generar encara més malestar i desigualtats a les delegacions”.

Els compromisos dels partits

En el marc de les trobades amb els partits, els treballadors de les delegacions han denunciat que pateixen una “discriminació laboral insostenible” i és per això que la seva demanda és que se’ls equipari amb la resta de treballadors de la Generalitat. “Les negociacions no es poden continuar dilatant eternament”, han advertit.  “Amb aquest model low-cost s’està debilitant l’acció exterior del Govern de Catalunya, perquè es perd talent i l’expertesa dels treballadors, que són els que asseguren la continuïtat de l’acció exterior catalana”.

De moment, segons els treballadors, han extret compromisos d’Esquerra i de Junts. Esquerra s’ha compromès a “buscar un espai de negociació i interlocució amb el Govern i fórmules per fer possible l’equiparació de drets dels treballadors a l’exterior”. Per la seva banda, Junts s’ha avingut a “assumir la negociació de forma col·lectiva i centralitzada des del Departament d’Acció Exterior de manera prioritària”. Els treballadors denuncien que el Govern actual ha encarregat la negociació als delegats i que només s’han presentat tres propostes de mínims. A banda, les propostes del Govern suposarien addendes en els contractes dels treballadors, una fórmula que no compromet a aplicar les mateixes condicions en contractacions futures.

Els treballadors de les delegacions exteriors del Govern descriuen una situació calamitosa amb salaris que no cobreixen el cost de vida del país on estan situats. En la majoria de casos, denuncien, els sous no s’han actualitzat mai d’acord amb la inflació del país. No hi ha permisos de conciliació sigui per hospitalització o defunció de familiars, participació en una mesa electoral o casament. En algunes delegacions el Govern “ni tan sols cobreix la cobertura sanitària bàsica obligatòria, que se l’ha de pagar el mateix treballador”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!