Encara no se sap, ara com ara, la justificació oficial de l'absència del rei Felip VI avui a Barcelona, però el malestar entre institucions no para de créixer. El govern de Pedro Sánchez és qui ha pres la decisió, però les raons no s'han fet saber. El que sí que han fet els socialistes es mirar de treure ferro al fet i reclamar que el CGPJ se centri en allò que realment importa.

La vicesecretària general del PSOE i portaveu del partit al Congrés, Adriana Lastra, ha acusat el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, de voler "sobredimensionar" l'absència del Rei de l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges que se celebra avui. En una entrevista a Espejo Público, d'Antena 3, Lastra critica el CGPJ i exigeix que posi tots els esforços en les coses realment importants, com ara "centrar-se en el Partit Popular i el bloqueig institucional". 

Bloqueig del PP

Quan falten poques hores perquè Lesmes exposi en el mateix acte el seu malestar per l'exclusió del monarca, a Lastra la "sorprèn" tot el murmuri, i ha assegurat que el que realment espera del CGPJ és que "sigui molt dur amb el PP, que ha incomplert la renovació de l'òrgan". També ha demanat que sigui el mateix Lesmes qui doni un "toc d'atenció" al líder popular, Pablo Casado.

El bloqueig institucional ja arriba pràcticament als dos anys i els partits encara no han tancat un acord de renovació del Tribunal Constitucional ni de l'òrgan de govern dels jutges. El PP ha tornat a fer marxa enrere i demana que els partits polítics es quedin al marge i siguin els mateixos membres del Poder Judicial els qui es gestionin i escullin els càrrecs.

Aquesta és la versió oficial, tot i que abans de vacances, les discrepàncies se centraven en el repartiment de poder entre els de Casado i el PSOE de Sánchez. El PP  volia proposar deu vocals del CGPJ i acceptaria que el PSOE en proposés deu i el nom del president. Els socialistes també hi afegirien dos vocals per part del seu soci de govern, Unidas Podemos, i assegurarien així una representació de postures progressistes dins del CGPJ. 

En el cas del TC, el PSOE proposaria dos magistrats i el PP, dos més. L'anunci de Vox d'una moció de censura ha frenat les negociacions, tot i l'avís de jutges i fiscals del perill que suposa de debilitar la democràcia si els seus òrgans no es renoven aviat.

Respecte a la institució reial

Tornant al tema d'actualitat, l'absència del Rei a Barcelona, Lastra fa compatible la prioritat de renovar els òrgans jurídics amb respectar la "institucionalitat" de la monarquia espanyola, i ha recordat que el seu partit està "al servei del cap de l'Estat".

D'altra banda, considera que si avui no assisteix al lliurament de despatxos als nous jutges, es deu a temes de la seguretat de la Casa Reial:  "No sé qui ha pres la decisió, però deu ser molt meditada. A vegades, en política, s'ha d'escollir entre el pitjor i el més pitjor i en aquest cas és per assegurar la seguretat del Rei i protegir-lo".