Ningú no serà exclòs de la possibilitat de formar part d'una mesa electoral per raó de la Covid-19, segons el conseller d'Exteriors, Benat Soler, que ha subratllat que formar part de la mesa és un dret i no només un deure. Per tant, les persones que formin part dels col·lectius vulnerables, entre els quals els majors de 65 anys, si són designats i no volen ser a la mesa electoral arran del risc de contagi, hauran de demanar a la Junta Electoral quedar-ne exclosos i serà aquest òrgan qui decidirà.

"Restringir aquest dret a priori no és un bon exercici per a la democràcia. Demanarem que en aquest sorteig hi pugui participar tothom com en altres comicis i davant situacions de vulnerabilitat que siguin les persones que pugui presentar un recurs a la Junta Electoral i aquesta decideixi si és procedent o no el recurs", ha explicat.

Els contagiats votaran de 19 a 20h

Soler ha recordat que no s'allargarà els horaris de votació el dia de les eleccions i que aquesta es farà per franges horàries, en què el darrer trams de 19 a 20h es reservarà per a persones contagiades i contactes estrets.

El Govern ha aprovat en la reunió d'aquest matí els dos decrets per a la celebració de les eleccions en plena pandèmia, un per a les subvencions i un segon de normes complementàries, entre les quals, habilitar un responsable de seguretat sanitària per a cadascun dels col·legis electorals.

La campanya institucional del Govern fomentarà el vot per correu, que es podrà sol·licitar de forma telemàtica, i el ciutadà que ho demani podrà lliurar el vot al funcionari en el mateix moment en què li porti la documentació. Les paperetes braille es podran rebre també per correu.

El decret incrementa la partida pressupostària habitual destinada a les eleccions en 8 milions d'euros, fins arribar a 20 milions, que inclouen les despeses dels Ajuntaments però també elements específics com l'adquisició de material, com mascaretes i gels hidroalcohòlics.

Soler ha recordat que la JEC ha rebutjat la tramesa genèrica de la documentació electoral per facilitar el vot de l'exterior, però el Govern va acordar amb la mesa de partits tornar-ho a demanar.

"Hem treballat intensament per celebrar unes eleccions segures que preservin la salut i seguretat de les persones i preservin el dret a vot a tothom", ha subratllat el conseller.

En relació a les restriccions imposades per frenar la pandèmia, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat que es mantindran les mesures dictades per al Nadal i que, de cara al cap d'any, s'analitzaran les dades el dia 28 de desembre.

El Govern assumirà el preu de les trucades del 061 des de l'inici de la pandèmia i fins al juny del 2021. Això beneficiarà tots els usuaris d'aquest servei independentment de la companyia amb que treballen. El Govern retornarà a les companyies les despeses generades per aquest servei a partir del 14 de març. El cost d'aquesta mesura serà d'uns 900.000 euros, segons Budó.